Det puttrar för fullt i grytorna som står på spisen i köket i Catharinagården i Hammarland. Anna-Lisa Andersson, tidigare kalaskokerska, håller ett vakande öga på dem så att rådjursköttet blir ordentligt kokat.
– Det är kokningen av kött som tar längst tid då man ska koka soppa, säger hon.
Medan köttet kokar finns det en del annat att göra, som till exempel skala och tärna grönsakerna.
Till sin hjälp har Anna-Lisa Andersson nästan hela direktionen för diakoni och mission. På plats är Bruce Evenson, Lisbeth Grönroos, Ann-Charlott Mattsson, Benita Eriksson och Barbro Blomqvist. Med är också församlingsvärd Ann-Mari Hinders.
– Det är två som saknas, ordförande Henrik Karlsson och medlemmen Christina Nyman, säger tf. diakoniarbetare Catherine Frisk-Grönberg.
Hur mycket soppa ska ni koka?
– Det blir 30 liter. Men det är så mycket kött så det skulle räcka till 40 liter. En del tycker att det ska vara mycket kött i soppan och andra tycker att det inte behöver vara så mycket. Huvudsaken är att soppan är god, säger Anna-Lisa Andersson och skrattar.
Köttet har hon redan skurit i mindre bitar hemma för att det ska få plats i grytorna.
– Rådjursköttet har vi fått av Kattby jaktlag. De som skjuter på församlingens mark brukar ge ett rådjur som vi använder till just det här tillfället, säger Anna-Lisa Andersson.
Insamling vid Hugos
Eftersom hon är van att koka mat till många människor sedan tidigare har hon ett eget recept hon följer.
Vad har du i soppan?
– Kött förstås, sedan potatis, morot, purjolök och vanlig lök, selleri och palsternacka bland annat, säger Anna-Lisa Andersson.
Samtidigt som det kokas soppa i Catharinagården har gruppen beslutat att även stå med insamlingsbössor vid Hugos till förmån för Gemensamt Ansvar.
– Vi kommer att dela upp oss, säger Catherine Frisk-Grönberg.
När kommer man att kunna avnjuta soppan?
– Det blir i morgon lördag den 28 augusti. Man kan antingen komma hit och äta eller så kan man köpa hem soppa, säger Catherine Frisk-Grönberg.
Vill man komma till Catharinagården och äta kan man samtidigt njuta av musik av gruppen Tidens brus.
Hur många portioner förväntar ni er att sälja?
– Det brukar vara omkring 60. Men för två år sedan tog soppan slut, det var lite förargligt. Men det är svårt att veta hur mycket som ska gå åt, säger Anna-Lisa Andersson.
– På samma gång var det bra men det var synd att vi inte hade soppa kvar då flera kom för att köpa hem soppa, säger Ann-Charlott Mattsson.
Trevligt gäng
Catherine Frisk-Grönberg som inte arbetat så länge inom församlingen berömmer direktionen för diakoni och mission för deras arbete både för församlingen och i samhället.
– Alla finns där och jobbar ideellt. De bakar och lagar mat, ordnar lotterier och tänker på de utsatta i församlingen. Det är ett trevligt gäng att arbeta med och de har så många fina idéer, säger hon.
Anna-Lisa Andersson berättar att de under stormen Alfrida hjälptes åt att laga mat, till ungefär 70 personer, i Catharinagården under flera dagar.
– Vi höll på från klockan sex på morgonen till efter klockan 18 på kvällen. Vi var två skift som bytte av varandra, säger hon.
– Det var tre mål mat om dagen, säger Lisbeth Grönroos.
Nu samlas de igen för att laga mat tillsammans och alla har sitt att göra för att få soppan klar.