Ronny Karlsson är född i Mariehamn och uppvuxen i Strandnäs där han också gick i skola. Efter nian började han studera till fartygselektriker vid Ålands sjömansskola.
– Jag tänkte att jag skulle skola mig vidare till elingenjör men i stället blev det att gå rätt ut i arbetslivet.
Han gick ut sjömansskolan 1990 och fick sin behörighet. Efter det började han arbeta på Slites ms Olympia som elektriker och jobbade kvar i Slite fram till konkursen.
– Det var ett omväxlande arbete.
När ms Europa byggdes var han med den sista tiden på varvet när fartyget skulle färdigställas.
Han fick senare förfrågan från Silja Line att komma och arbeta som elektriker på ms Europa. Där han även fick ströpass och vikariat som elmästare.
År 1997 började Ronny Karlsson arbeta på ms Rosella och flyttade sedan över till ms Gabriella som elektriker. .
– 2005 slutade jag på Viking Line och gick i land. Jag startade egen elfirma och höll på med en del husinstallationer och dylikt.
Han vart även inhyrd som projektledare på bland annat Viking Line och Alandia Engineering när det var dockningar och större projekt på gång.
Varför valde du att gå i land?
– Jag ville vara hemma lite mera i och hade lite ledsnat på att vara till sjöss.
Nya utmaningar
Redan under sina lediga veckor, då Ronny Karlsson var till sjöss, hade han hoppat in och hjälpt till att serva Allwinds vindmöllor.
– Jag var med när vindmöllorna på Båtskär byggdes och tog sedan anställning på Allwinds en kort tid, det var en lärorik och rolig tid.
På Allwind arbetade Ronny Karlsson fram till 2011.
– Jag hade under en längre tid sneglat på offshoreindustrin eftersom jag har bekanta som jobbat inom offshore. Jag fick möjlighet att arbeta inom offshore vid ett riggsällskap och åkte till Kina för att färdigställa en rigg som jag sedan arbete på när den kom till Norge.
Det blev en helt ny era i Ronny Karlssons liv. Han fick se varvskulturen i Kina och överlag hur allt annat också var annorlunda där. När riggen var klar skulle den seglas ifrån varvet i Yantai och eftersom den var så pass stor fanns det ingen möjlighet att gå igenom Suezkanalen fick de fick gå runt.
– Fösta besättningsbytet var i Singapore och följande i Port Elisabeth, oljeplattformen gick inte så fort, cirka nio knop. Hela seglatsen från Kina till Norge tog tre månader. Men det var en bra inkörsport då vi höll på med felsökningar och brister som vi rättade till under seglatsen. Samtidigt lärde jag mig rutinerna och utrustningen.
Väl framme i Norge var oljeplattformen ute på Trollfältet i produktion.
– Där jobbade jag fram till 2016. Det var nog den mest arbetsintensiva perioden i mitt liv. Samtidigt har jag aldrig lärt mig så mycket på så kort tid. Men då oljepriserna sjönk tiderna blev sämre och man började känna en viss ovisshet om jag skulle ha jobbet kvar så sökte jag mig bort.
Bilar och motorer
När Ronny Karlsson en dag låg i hytten fick han ögonen på en annons där Viking Line sökte en elinspektör. Han funderade ett tag men tog sedan kontakt med den dåvarande elinspektören Börje Jansson.
– Han var lite av en mentor då jag jobbade på Viking Line tidigare. Jag bestämde mig för att skicka in en ansökan. Jag hade ju ”bara” elektrikerpapper men tänkte att arbetserfarenheten vägde tyngre så man kanske hade en chans att få jobbet ändå. Jag vill bara säga att det är bra att utbilda sig och få papper men man kan också gå den hårda vägen som jag gjort.
Ronny Karlsson fick jobbet. Samtidigt bestämde han sig för att gå en elmästarutbildning på distans vid Högskolan på Åland.
– Jag trivs jättebra med jobbet trots att jag mitt i allt hade ett kontorsjobb vilket jag aldrig trott jag skulle ha. Just nu har jag ansvar för elsidan på de sex fartyg vi har i trafik, och snart också Viking Glory som kommer i trafik under nästa år.
När du inte jobbar, vad gör du då?
– Jag har sedan jag var en liten grabb varit intresserad av bilar och mopeder. Allt skulle byggas om och trimmas. Min första ”jänkare” var en Ford Mustang 65:a som jag köpte 1993. Den står fortfarande kvar i garaget och jag kör med den lite nu och då.
Sedan blev han intresserad av street- och dragracing.
– Jag testade på lite streetrace som ÅMK ordnade på Gölbyrakan och fick blodad tand och sedan rullade det på. Jag skaffade en renodlad tävlingsbil och körde sedan dragracing i både Sverige och Finland med goda framgångar.
Ronny Karlsson träffade under de åren många med samma intresse som han fortfarande har kontakt med.
– Motorsporten har en fantastisk sammanhållning, man är bittra fiender på startlinjen, men i depån hjälper man varandra till vilket pris som helst. Bilen har jag fortfarande kvar men jag har inte kört något på länge. Vi får se vad det blir framöver.
Nytt intresse
Just nu är det dock enduro med motorcykel som gäller för Ronny Karlsson.
Varför började du med det?
– Sonen började köra motocross och vi tränade mycket på banan Lemland. Själv har jag aldrig kört motorcykel eller crossmotorcykel men jag tyckte att det såg roligt ut. På banan träffade man likadana eldsjälar som inom dragracingen och man började involvera sig mer och mer inom crossektionen i ÅMK. Det är ett härligt gäng.
Björn Skogberg, en god vän hemma i byn körde enduro och erbjöd mig att komma med och prova.
Han fick låna hoj och skyddskläder och precis som med dragracingen fastnade han för sporten och köpte egen hoj.
Som födelsedagspresent till sig själv åkte han på ett enduroläger till Hagfors förra helgen.
– Där var Anders Eriksson flerfaldig världsmästare. Det var en fantastisk upplevelse.
Nu har han drömmar om att en gång delta i Gotland Grand National, världens största endurotävling som ordnas i november varje år.
– Jag har inte bestämt ännu om jag ska vara med i år eller något annat år.
Förutom motorsport har han också börjat med löpning på senare år. Mest för att hålla kroppen i trim.
– Jag trodde aldrig att det skulle ske. Men det är under löpningen och endurokörningen som jag rensar skallen från alla tankar och slutar tänka på jobbet. Ett mål jag har med löpningen att springa ett maratonlopp. Det blir i Stockholm. Jag hade tänkt att jag skulle springa ett maraton innan jag fyllde 50 år men nu får det bli då jag är 50. Jag har hunnit med att springa bland annat Lidingöloppet 30 km, Wasakvartetten 24 km och några halvmaraton.
Bygga och fixa
Sommarstugan i Önningeby köpte familjen nästan av en slump påsken 2017, där har Ronny Karlsson lagt ner åtskilliga timmar för att skapa paradiset för familjen.
– Det är ett stort intresse att bygga och renovera, inget projekt är omöjligt att ta sig an bara man vill.
Nu börjar stugan snart bli klar så nu måste man hitta på nya saker att bygga där. Det är svårt att bara sitta still.
Utöver alla intressen är naturligtvis familjen det allra viktigaste för Ronny Karlsson.
– Det är tur att man har en förstående fru i Johanna Karlsson med tanke på alla projekt som hela tiden är på gång, och det faktum att man har lite svårt att inte göra något. Vi brukar resa tillsammans hela familjen. Bara åka bort och stänga av. Det har man inte kunnat under pandemin men jag hoppas att vi kan ta upp resandet igen. I övrigt kan jag bara säga att jag är jäkligt nöjd med livet.
» Födelsedag 50 år
Ronny Karlsson
Namn: Ronny Klas Johan Karlsson.
Född: Den 9 september 1971 i Mariehamn.
Bor: I Jomala.
Yrke: Elteknisk inspektör på Viking Line.
Familj: Frun Johanna, tre barn.
Intressen: Bygga och fixa, sport, springa, enduro.
Firar: Firar nästa sommar med stort kalas på stugan.