Redan tidigare har Folkhälsan på Åland haft ett familjekafé en gång i veckan i allaktivitetshuset.
– Nu nystartar vi med Mariehamns församling som samarbetspartner och det ska bli jätteroligt, säger Linda Adolfsson, koordinator för familjer och relationer.
Även från församlingen är man glada över att kunna vara med.
– Vi har fått en del förfrågningar vad vi har för verksamhet just för föräldrar som är hemma med barn förutom sångtillfällena vi haft, säger Denise Blomqvist, församlingspastor.
Eftersom Rädda Barnens öppna förskola har slutat med sin verksamhet kände både församlingen och Folkhälsan på Åland att behovet av en samlingsplats för yngre barn och föräldrar verkligen behövdes.
Att man även fått frivilliga familjekaféledare i Gustav Mattsson och Lina Imeri-Katajamäki ser man som en positiv sak.
Familjekaféet håller öppet fyra dagar i veckan, måndagar och onsdagar mellan klockan 13 och 15, samt tisdagar och fredagar mellan klockan 10 och 12.
– Vi valde att ha lite alternativ då vi har öppet. Kanske det kan locka fler till träffarna, säger Linda Adolfsson.
Åldern inte så viktig
Familjekaféet vill erbjuda en välkomnande samlingsplats för besökarna, tillsammans med de frivilliga kaféledarna och personalen, en träffpunkt som är trivsam och ger en stunds avkoppling i vardagen.
– Hit ska man kunna komma för att träffa andra föräldrar, utbyta erfarenheter och umgås. Barnen ska få möjlighet att leka tillsammans, säger Denise Blomqvist.
– Under pandemin har det varit svårt att träffas och socialt träna sitt barn med andra barn om man till exempel inte har syskon, säger Linda Adolfsson.
Vilken ålder av barn riktar ni er till?
– Åldern är inte viktig, cirka noll till fem år då är barnen kanske hemma med föräldrarna ännu, speciellt om det finns småsyskon i familjen, säger Linda Adolfsson.
Meningen är att vuxna kan umgås och diskutera dagliga glädjeämnen och utmaningar medan barnen har fri lek.
Tanken är också att man ska ha olika program och föreläsningar, med inbjudna gäster, beroende på vad deltagarna vill ha.
– Vi har tidigare hållit korta föreläsningar eller temadiskussioner och det har varit väldigt populärt, säger Linda Adolfsson.
Denise Blomqvist påpekar att sångstunden med Anders Laine kommer att fortsätta, men startar först i oktober.
– Den blir på onsdagseftermiddagarna men kanske inte varje onsdag, säger hon.
Förväntansfulla ledare
De två frivilliga ledarna Gustav Mattsson och Lina Imeri-Katajamäki ser båda fram emot att få välkomna föräldrar och barn till Margaretagården.
– Jag har aldrig varit på ett familjekafé tidigare. Jag tyckte att det kändes intressant att komma med som ledare eftersom jag ändå är hemma med sonen, säger Gustav Mattsson.
Lina Imeri-Katajamäki har själv gått på familjekafé många gånger och tycker att det känns helt rätt att ställa upp som ledare.
– Att kunna göra något tillsammans med barnen och lära sig saker av andra föräldrar har varit lärorikt för mig. Nu vill jag ge tillbaka av det jag själv fått.
Eftersom hon inte själv kommer från Åland, utan Kosovo, vill hon uppmana alla föräldrar att komma till familjkaféet.
– Då har man också möjlighet att få nya vänner och ett nytt kontaktnät som man kanske inte har då man är inflyttad, säger Lina Imeri-Katajamäki.
– Jag hoppas att hemmavarande pappor också tar tillfället i akt och kommer, säger Gustav Mattsson.
Den 6 september klockan 13 öppnar familjekaféet sina dörrar med buller och bång.
– Dagen till ära bjuder vi på tårta och ballonger, säger Linda Adolfsson och fortsätter:
–Alla är välkomna oberoende av modersmål, kulturell-, religiös eller politisk bakgrund.
Hon tipsar också om att gå med i Facebookgruppen Familjecafé i Margaretagården, Måsvägen 4 för att få information om aktuella teman och inbjudna gäster.
Eventuella frågor besvaras av Linda Adolfsson på Folkhälsan, telefon 018 527 038, linda.adolfsson@folkhalsan.ax eller Denise Blomqvist på Mariehamns församling, telefon 0457-3457 545, denise.blomqvist@evl.fi.