På Karl-Ers i Bjärström, Finström strömmar spelmansmusik ut medan Folkdansarna på Åland slår klackarna i golvet. På plats finns sex par dansare och tre spelmän. Spelmännen är Erik Holst på dragspel, Bror-Erik Jansson på fiol och Mara Micule på fiol.
– Vi har ingen övningslokal så vi får ta tillfället i akt och öva där det finns plats, säger Berit Lindholm.
Förutom Berit Lindholm är Ann Carlsson, Ulla Ahlroth, Christer Halling, Johan Wallström, Viola Andersson, Per-Erik Lindholm, Sofi Lindholm, Hannele Tidlund, Aurora Wallström, Elisabeth von Wettel-Rosenthal, Siv Elfsberg och Guy Löfman på plats.
– Vi är udda par i kväll så jag sitter bredvid och sparar lite på min sjuka rygg, säger Guy Löfman.
Han har dansat folkdans i 40 år både i Finland och på Åland.
Hur många brukar ni vara på övningarna?
– Mellan sex och åtta par. Det roliga är att vi har ett mor- och -sonpar och ett far- och -dotterpar. Jag tycker att ungdomarna är så duktiga på att lära sig stegen. Det är trevligt att det kommer yngre med, säger Guy Löfman.
Roligt att dansa
Ann Carlsson är med och dansar för tredje gången.
– Jag tycker att det är jätteroligt att dansa, säger hon.
Aurora Wallström. som är yngst i gänget för kvällen, har dansat i två år.
– Det är roligt, säger hon.
Är det svårt?
– Somliga danser är svåra och andra lätta, säger Aurora Wallström.
– Hon är snabb på att lära sig stegen, säger Guy Löfman.
Han berättar att det under pandemin inte varit många danstillfällen.
– Det är först nu i höst som vi startat upp övningarna på riktigt igen.
Det är lite trångt men dansarna försöker så gott det går att öva olika danser.
– Ett aktuellt projekt som vi har framför oss är att filma ett antal åländska folkdanser. De ska sedan sättas upp digitalt med hopp om att utöka kännedomen om det dyrbara kulturarv vi har. Det finns i bokform, en beskrivningsdel och en musikdel med cirka 50 beskrivna åländska folkdanser, säger Berit Lindholm.
Folkdansarna på Åland är med i Finlands Svenska Folkdansring. Inom Norden finns alla länder och självstyrande områden organiserade som ett gemensamt folkdans- och folkmusikförbund.
– Vart tredje år ordnas ett stort evenemang. Möten och kurser hålls regelbundet, säger Berit Lindholm.
Nya dansare är välkomna
Folkdansarna på Åland får också inbjudningar till olika evenemang runt om i Norden.
– Europeaden ordnas för alla. Då dansas det egna landets traditionella danser och även det egna landets traditionella folkmusik spelas, säger Berit Lindholm.
Närmast är Folkdansarna på Åland inbjudna till Åboland ett veckoslut.
– Vi kommer naturligtvis också att delta i evenemang som har med firandet av Åland 100 år att göra, säger Berit Lindholm.
Eftersom folkdansen på Åland började 1922 och den första uppvisningen i folkdans ordnades vid den Stora sångfesten. Sedan dess har intresset för folkdans gått upp och ner med en boom på 1970-talet.
Bland annat var en grupp åländska folkdansare med i Bosse Larssons program ”Nygammalt” och dansade. Programmet sändes 25 januari 1980.
– Det fanns också en grupp med folkdansande ungdomar som deltog i juniorfolkdansstämman i Odense i Danmark 1987. Nu hoppas vi att vi kan få fler med, både äldre och yngre, dans är bra motion och vi har väldigt roligt tillsammans, säger Berit Lindholm.