Redan i våras sökte Folkhälsan på Åland personer som kunde tänka sig att ställa upp frivilligt och hjälpa till med att stöda dem som behöver hjälp med telefoner, datorer och surfplattor.
– Responsen blev så bra så nu har vi sju frivilliga surfstödjare i olika åldrar. Att de dessutom finns utspridda över Åland är ett annat lyckokast, säger Annette Hagman.
I skärgården saknar man någon frivillig som kunde tänka sig att ställa upp som surfstödjare.
Varför började ni med detta?
– Det var i början av pandemin då vi försökte nå ut till äldre genom distansträffar via internet som vi verkligen insåg behovet. Idag pratar man mycket om att många lever i ett digitalt utanförskap, det vill vi försöka motverka, säger Annette Hagman och tillägger:
– Det är inte heller bara äldre som är välkomna till våra surfstödstillfällen utan vi vill även ge stöd till personer med funktionsvariationer och även till unga som kanske behöver få stöd för att lättare klara skolarbetet.
Varför har ni valt att samlas på biblioteken?
– Det är en plats som är lättillgänglig för de flesta. Det är sedan upp till de frivilliga som finns på plats för att ge stöd att välja tid och dag som passar dem. Hjälpen pågår under en viss tid, till exempel mellan 18-20, och under den tiden är det dropin.
Behovet finns
Vid dropin-tillfället i biblioteket i Mariehamn kom alla nästan samtidigt som önskade få stöd.
– En del får då vänta på sin tur och det kan ta ett tag. Men under tiden man väntar kan man kanske läsa en tidning eller låna en bok. Bibliotekens personal är också bra på att visa vad de kan erbjuda för digitala tjänster, säger Annette Hagman.
En av besökarna hade redan i våras noterat att Folkhälsan sökte frivilliga och hade sedann dess hållit koll i tidningarna på när ett stödtillfälle skulle ordnas. Hon har tidigare gått kurser men upplevt att hon saknar det individuella stödet som hon nu fick här.
– Kanske inte alla frågor reddes ut men de skulle komma igen. Det känns fantastiskt med en sådan respons. Det visar att behovet finns, säger Annette Hagman.
Hon är också imponerad av de frivilliga som ställer upp på sin fritid.
– Vi har lyckats hitta så positiva, tålmodiga och hjälpsamma stödpersoner..
Hoppas på fortsättning
Man kan också få hembesök om man har problem med sin stationära dator eller om det är fysiskt omöjligt att komma till biblioteket.
– Då får man ta kontakt med mig så kommer vi överens om när en av de frivilliga kan komma hem och ge stöd i hemmet.
Kan man inte reda ut problemet får personen hjälp med att kontakta en firma som kan hjälpa.
Kommer ni att fortsätta även nästa år?
– Ja, det hoppas vi. Vi har ännu bara börjat och det finns stor utvecklingspotential och säkert många fler som behöver hjälp och stöd, , säger Annette Hagman.