Henrika Lax är född i Helsingfors men som liten flyttade hon tillsammans med övriga familjen till Tammerfors.
– Pappa fick arbete där. När jag skulle börja i åttonde klass flyttade vi tillbaka till Helsingfors och det var inte så roligt för mig att flytta i den åldern.
Redan tidigt vaknade Henrika Laxs intresse för kreativa uttryck inom psykologi, konst och litteratur.
– Jag valde till sist, av randiga och rutiga skäl, att satsa på konst och litteratur.
Hon började studera litteratur vid Helsingfors universitet 1991 med genusvetenskap som biämne. 1993 började hon i konstskola där hon studerade fyra år och fick en yrkesexamen.
– Parallellt studerade jag också på universitetet och blev klar med studierna där samtidigt. Det var 1997. År 2000-02 kompletterade jag med en magister i bildkonst på Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Senare har jag också varit i Sverige och studerat, när jag fick ett stipendium 2017. Där trivdes jag fantastiskt bra.
Hur kom det sig att ni valde att flytta till Åland?
– Vi kände att vi ville ha ett eget ställe att bo på. Inte ett ställe där man bara bor sommartid. 1993 fick Hasse syn på det här huset. Vi åkte hit och tittade. Vi åkte hit och tittade både på våren och sedan på sommaren. Vi bestämde oss för att det var här vi ville bo. Det var andan i huset och gården som tog tag i oss.
Sedan dess har paret totalrenoverat hela huset vilket har tagit sin tid.
– Vi har medvetet låtit det ta tid eftersom vi ville känna efter vad som fungerar och inte fungerar. Man förändras med tiden. Efter 17 år har det här huset blivit en produkt av vårt liv.
Ett frö i komposten
Henrik Lax hade sin ateljé i Helsingfors under den första tiden de bodde på Åland och höll på med renoveringen.
– Det fanns inte utrymme på grund av renoveringen. När vi byggt färdigt, fanns det nog utrymme, men det går inte att jobba med terpentin i de rum man ska bo i. Då det var möjligt målade jag utomhus. 2013-14 byggde vi en ateljé där jag kan vara med min konst.
Henrika Lax läser mycket för att få inspiration. Sedan gör hon något annat meditativt som att vara med hästarna eller hålla på i trädgården så att hjärnan får processa och smälta allt hon läst.
– Jag tänker på mitt skapande som en restprodukt av det levda livet, ett slags kompost, där allt landar och processas och småningom blir till mull som ger liv åt frön som växer till nyskapelser i form av konst. En organisk process där projekten fritt får söka sina former.
Att både kroppen och själen får vara med i konsten som Henrika Lax skapar är viktigt.
– Kroppens rörelser och känsla är med i konstverken oavsett om det sedan är en tavla eller en skulptur.
Henrika Lax säger att när hon väl är klar med en svit går hon vidare.
– När det är klart så är det klart. Ofta har jag ändå någon röd tråd som går vidare och växer till nästa arbetsprocess och utställning.
Att göra installationer och performance, arbeta med både ljud, text och skulpturala objekt är något som Henrika Lax kan tänka sig att göra.
– Om jag sedan någon dag inte längre har något jag vill förmedla via måleriet, så slutar jag måla, säger hon. Det är inget jag vill eller kan forcera, om kreativiteten väljer andra vägar.
Gregoriansk sång och meditation
Sedan 2003 har Henrika Lax hållit på med gregoriansk sång.
Varför började du med det?
– Jag såg ett kursprogram och läste att det var meditativt för kroppen och att man inte behövde kunna sjunga för att vara med. Jag gick dit och satte mig längst ut på en bänk så att jag kunde gå när jag ville.
Hon stannade kvar och fick lära sig saker hon inte tidigare visste.
– Jag undrade ibland varför jag kunde stämma ett instrument men inte sjunga. Jag fick lära mig om resonansen i kroppen och kände att det här var något som passade mig. Jag kände att det var ett bra sätt för mig att få ett lugn.
Kan alla sjunga?
– Det är jättevanligt att det kommer fram någon och säger att de inte kan sjunga. Men vad är det egentligen att kunna sjunga? Vad är måttstocken och vem bestämmer kriterierna? Generellt kan man säga att man utvecklas i allt man övar på och får god handledning i. Det finns sällsynta fall, där hjärnan inte kan gestalta tonträff och man kan ha skador i stämbanden. Många bär på dåliga minnen från skolan och då blir sång förknippat med stress och osäkerhet, vilket påverkar andning och röst negativt. Den traditionella musikundervisningen fungerar inte heller för alla. Alla har ändå rätt att glädjas åt och att njuta av sin röst och sång.
För Henrika Lax är djuren, hästarna och katterna viktiga.
Tidigare hade hon aldrig vågat drömma om att hon skulle ha en egen häst, nu har hon två.
– De har varit och är mina bästa terapeuter och meditationslärare. Det är den bästa stunden på dagen då jag är med dem.
Pilgrimsprojekt
Henrika Lax känner att hennes bästa tid är nu. Hon är glad och tacksam över att hon har fått ett arbetsstipendium på ett år.
Vad ska du göra under året?
– Först och främst ska jag läsa en massa böcker. Jag läser böcker om hjärnans formbarhet, autonoma nervsysteme,t trauma, värk och hur meditation kan påverka detta.
Hon har ett projekt som hon har arbetat med ett tag, Pilgrimsprojektet som är i tre delar.
– Den första delen att åka ut i kyrkorna och måla och meditera är klar. Den andra delen, som jag håller på med är att jag spänt upp stora dukar som jag målar på. Det är fotobaserade målningar som handlar om tiden och människan.
Den tredje delen av projektet ska beröra retreat och meditation. Den inre delen av människan.
– Där får den immateriella och den materiella världen mötas. Det är kul att inte veta riktigt vad det blir när det är klart, säger hon.
Henrika Lax har nästan alltid målat i olja men nu ska hon jobba mer med tempera.
– Det är tungt att måla med olja, eftersom jag arbetar med gasmask. Speciellt om man har stora dukar blir det jobbigt, eftersom man inte bara kan stoppa mitt i projektet. Det är fysiskt krävande och den biten blir inte lättare med åren. Därför ska det nu bli väldigt spännande och intressant att ta till sig en ny teknik och med det har jag en mycket konkret plan vilket jag vanligen inte har, säger hon.
» Födelsedag 50 år
Henrika Lax
Namn: Anna Henrika Lax.
Född: Den 15 november 1971 i Helsingfors.
Bor: I Lemland.
Yrke: Bildkonstnär.
Familj: Mannen Hasse, två finnhästar, tre katter.
Intressen: Kreativ problemlösning, läser mycket, medvetandet, kroppen, naturen, hästarna, tystnaden.
Firar: Firar med att närmaste familjen kommer och hälsar på. Firar också i mindre kretsar senare.