Joanna van Elsacker som håller DogDance-kursen har själv hållit på med DogDance i många år. Efter att hon flyttat till Åland i december i fjol från Spanien håller hon nu kurser på Åland för de som är intresserade.
Varför valde du att flytta till Åland?
– Jag ville ha närheten till havet. Sedan studerade jag vid Ålands Folkhögskola för kanske 20 år sedan. Jag trivdes bra här och känner till samhället.
Egentligen kommer Joanna van Elsacker från Pargas. Där bor hennes föräldrar kvar.
Hur kom du i kontakt med DogDance?
– Jag började träna 2007 och sedan har det fortsatt. Jag har tävlat i högsta klassen både i Finland och Holland. Jag har också gått på olika kurser och workshops.
Joanna van Elsacker har dragit en kurs i DogDance tidigare på Åland.
Vad är DogDance?
– Det är då hund och förare rör sig tillsamman med musik. Man ska göra olika trix och rörelser till förvald musik. Det passar nästan för alla hundar, oberoende av ras, eftersom föraren själv väljer de olika momenten i dansen.
– Det är jätteroligt både för förare och hund. Man blir glad. Dessutom har vi en så bra ledare, säger Carola Björkqvist som går på kurs med hunden Crina.
Bra kontakt med hunden
Joanna van Elsacker tycker att den som gillar musik och rytm ska prova på DogDance då tillfälle ges.
– Att göra egen koreografi är både roligt och utmanande. Det viktigaste är att man har roligt och att hunden har roligt.
Den som har gått olika lydnadsträningar har redan en fördel i att kunna styra hunden.
– Kontakten mellan förare och hund är viktig. Det är viktigt att prata med hunden och visa vad den ska göra för moment. Man ska senare också kunna dirigera hunden att utföra moment på distans, säger Joanna van Elsacker.
Liksom i andra hundsporter kan man också tävla i DogDance på olika nivåer.
– I nybörjarklass får hunden utföra momenten alldeles intill föraren. Ju högre klass desto svårare trix krävs det.
Det ordnas även VM i DogDance. I Finland och Sverige ordnas det också ganska många tävlingar. Men på Åland har det inte blivit någon boom, ännu.
Alla deltagare i gruppen har fått välja sin egen musik och till den ska de göra koreografi.
– Jag har nytta av rallylydnadsträningen. Men med många trix och att lyssna på musiken samtidigt kan bli lite svårt ibland, säger Ninna Lindholm som är på plats tillsammans med hunden Worra.
Inte några krav
Margaretha Österman har med sig hunden Myran. De är med enbart för att ha roligt tillsammans.
– Jag har inte några krav på Myran, vi ska bara ha roligt tillsammans. Det är trevligt att göra olika saker tillsammans. Med DogDance ser man riktigt hur roligt hunden tycker att det är, säger Margaretha Österman.
Virginija Stenier med hunden Sammi är också på plats.
– Sammi är en unghund så vi provar oss fram. Men det är jätteroligt, säger hon.
– Att gå och röra sig hela tiden och hitta på nya trix är lite svårt om man inte har en koreografi, säger Carola Björkqvist.
Men till nästa tillfälle så ger Joanna van Elsacker deltagarna i uppgift att göra en koreografi till musiken de valt.
– Den ska innehålla tre övningar eller trix samt att man ska börja med att hunden står stilla i startposition och avsluta med att hunden står stilla, säger hon.
– Hur långt ska programmet vara? säger Ninna Lindholm.
– En minut och kom ihåg att använda hela planen, säger Joanna van Elsacker.
Innan träningstillfället är slut så visar hon, tillsammans med hunden Bubbles, upp ett DogDance-program som uppskattas mycket av deltagarna
– Vad duktiga ni är, säger Carola Björkqvist.