Noora Löfström med sonen Liam Löfström, Sofia Augustsson med dottern Zoe Grönroos, Samantha Grönvall med döttrarna Elly och Adele Grönvall, Linda Mannström med sonen Filip Öström samt Erika Rösgren med sonen Tim Stenmark sitter runt kaffebordet och pratar.
– Vi är fem mammor med barn som träffas i dag. Vi brukar vara åtta men tre kunde inte komma, säger Linda Mannström.
Alla åtta mammor var med i Folkhälsans mammagrupp som startade i september 2020.
– Vi hann träffas en gång innan pandemin slog till. Sedan hade vi flera träffar virtuellt innan vi kunde samlas för den sista träffen, säger Samantha Grönvall.
– Alla våra förstfödda är nästan lika gamla, säger Noora Löfström.
Eftersom barnen föddes under pandemin kände de flesta av mammorna att de var lite isolerade men valde ändå att träffas för promenader.
Efter det har mammorna hållit kontakten. De har träffats hemma hos varandra, tagit promenader, varit på after work och brunch tillsammans.
– Vi har en Facebooksida där vi skriver och håller kontakten. Nu har vi döpt gruppen till ”Mammagrupp 2.0” och vi har alla fått ett barn till, säger Noora Löfström.
Sammanhållningen i gruppen har varit fantastisk och alla tycker att de varit otroligt givande att träffas och prata om olika saker och på samma gång följa barnens utveckling.
– Vi har alla varit väldigt öppna från första början och kunnat prata om allt jobbigt och om vissa saker verkligen är normalt, vilket det visat sig att det är fast man kanske känner sig ensam om problemet, säger Linda Mannström.
– Vi har haft fina diskussioner och lärt oss av varandra, säger Sofia Augustsson.
För henne och för Erika Rösgren har mammagruppen varit extra bra eftersom de är inflyttade.
– Det är inte alltid så lätt att få nya vänner när man blir äldre därför tycker jag att gruppen gett mig otroligt mycket, säger Sofia Augustsson.
Fler aktiviteter
Att kunna vara med i en mammagrupp som förstföderska är något som alla mammor runt bordet uppskattar.
– Man kanske inte tror att man behöver en sådan grupp. Men jag kan säga att man får så mycket stöd, tips och gemenskap så jag rekommenderar verkligen att man tar möjligheten och är med i en sådan grupp, säger Noora Löfström.
Mammorna säger att det i dag finns mer aktiviteter för småbarn än vad det fanns när de var förstföderskor.
– Det finns allt från bebisbibba till föräldrakafé och babysim, säger Sofia Augustsson.
Ibland hör de av sig till varandra och frågar om någon annan vill hänga med på någon aktivitet.
– Det känns bra att veta att man har någon man känner som man kan göra något med utanför hemmet om man känner för det, säger Erika Rösgren.
Att träffas hemma hos varandra känner alla att är väldigt kravlöst.
– Man kan ringa och säga att jag har kaffe hemma ta med dig lunch och kom över, säger Samantha Grönvall.
– Det känns så skönt att kunna prata med personer som är med om samma sak om det gäller amning, hormoner eller sömnlöshet. Alla vet vad man pratar om, säger Linda Mannström.
Mammagruppsledare
För att ge tillbaka vad hon fått av Folkhälsan på Åland valde Samantha Grönvall att utbilda sig till mammagruppsledare.
– Jag har haft en grupp och nu snart startar min andra. Jag gör det för att jag tycker att jag fick ut så mycket av gruppen så nu vill jag guida nyblivna mammor, säger hon.
Alla andra i Mammagruppen 2.0 känner också tacksamhet till Folkhälsan och att de ordnar mammagrupper.
– Man är väldigt osäker som nybliven mamma och att då få stöd av andra i samma situation känns bra, säger Linda Mannström.
Hur ofta träffas ni nu?
– Kanske en till två gånger i månaden. Det blir lite sporadiskt men vi håller ändå kontakten på ett eller annat sätt, säger Noora Löfström.
De är alla eniga om att man ska ta chansen att gå med i Folkhälsans mammagrupper eftersom man får nya vänner, stöd och annat.
– Allt är serverat, man har inget att förlora, säger Samantha Grönvall.