Läkaren Marina Donner gillar resor och äventyr. Redan som liten läste hon om äventyrare och drömde om att åka ut på olika expeditioner.
Nu har hon fått uppleva ett äventyr som hon själv säger nästan är ofattbart.
– Jag fick nästan nypa mig själv ibland för att jag skulle förstå att det var på riktigt, säger hon.
Redan när Marina Donner blev klar med sina läkarstudier skickade hon in sitt cv till Heritage Expeditions som ordnar expeditionsresor till olika unika platser i världen.
– Då var jag för ung och oerfaren men de behöll min ansökan i sina rullor.
Några år senare fick Marina Donner ett erbjudande att komma med som läkare på en expedition, men då var hon gravid.
– Sedan startade coronapandemin. Men i somras blev det bestämt att jag skulle få följa med på en tolvdagarsexpedition till de subantarktiska öarna som ligger mellan Nya Zeeland och Antarktis. Jag är glad över att jag fick möjligheten för platserna ombord är åtråvärda.
Den 30 december startade hennes resa från Stockholm till Queenstown på Nya Zeeland.
– Resan tog ett och ett halvt dygn med två mellanlandningar. Jag fick vara med och fira in det nya året först. Men jag var så trött efter resan så jag orkade inte vara uppe till tolvslaget.
Ett naturparadis
Expeditionsfartyget Heritage Adventurer avgick från hamnen i Bluff som ligger på södra Nya Zeeland. Marina Donner tog sig till hamnen med buss och steg ombord. Hennes arbetsuppgifter som ”first responder” betyder att det var hon som var ansvarig över vad som hände när expeditionsmedlemmarna och turisterna steg i land på de olika öarna. Ombord fanns också en läkare som var ansvarig för det som hände ombord.
– Det hände inte några farliga saker. Jag fick bandagera en stukad fot bland sjölejon. De kan vara nyfikna men också aggressiva så man ska vara försiktig. Jag fick tipset att man ska ha en väska mellan sig och djuret ifall det får för sig att bita.
De subantarktiska öarna är inte så kända och det är inte lätt att få tillstånd att ta sig i land.
– Det är verkligen ett naturparadis med olika arter. Bland annat albatrosser, fem arter av pingviner i olika storlekar, sjöelefanter och sjölejon. Alla öarna är naturreservat så ingen bor där. Det är också väldigt blåsigt att ta sig dit på öppet hav. Det gungade hela tiden.
Under expeditionen besöktes de fyra öarna Campbell Island, Macquarie Island, Auckland Islands och The Snares.
– Det ligger halvvägs till Antarktis och djuren på öarna är inte rädda eftersom det inte kommer så många besökare dit. Cirka 700 besök per år är tillåtna. Det är också väldigt strikt vad som ska göras innan man alls får gå i land.
Marina Donner berättar att man inte får ta med mat och all utrustning och kläder, skor, ryggsäckar och annat ska rengöras och desinficeras innan landstigning för att undvika korskontamination.
– Varje gång fick vi noggrant gå igenom allt för att inte jord, frön eller annat skulle följa med i land. Om något kommer med i land kan det förstöra hela ekosystemet.
Blodad tand
Marina Donner säger att det kan verka löjligt med denna noggrannhet men att hon förstår varför man är så noga.
– En myra som kommer med i en väska kan ta över hela ekosystemet till sist.
Resan var för Marina Donner en dröm som blev verklighet och att den blev mycket bättre än hon någonsin trott.
– Att gå där bland pingviner och sjöelefanter på stranden gjorde att jag bara log. Det kändes nästan overkligt att det kunde vara så fint. Drömmen jag hade som liten om att bli äventyrare gjorde sig påmind där och då. Jag kan fortfarande komma på mig själv med att gå och le när jag tänker på vad jag har upplevt på öarna.
Hur många var ni med på fartyget?
– Vi var 140 personer, de flesta betalande turister. Det var ett trevligt fartyg som var byggt i Finland. Med var också människor från regeringen för att se hur djurlivet påverkas av människor. För dem är det viktigt att kunna ha en hållbar turism som inte påverkar dessa unika miljöer. För det är inte bara att åka och besöka öarna.
Nu har Marina Donner verkligen fått blodad tand för expeditionsuppdrag. Företaget Heritage Expeditions ordnar expeditioner runt om i världen.
– Jag skulle gärna följa med på en resa till Polynesien. Men det måste anpassas efter familjeliv, arbete och idrotten. Jag känner att det här är bara en början. Svårast är att få in en fot. Nu tror jag att jag har goda chanser att komma med på fler äventyr framöver, säger Marina Donner.