Agneta Sundström är en av de 15 marthorna på Kökar. Hon tycker att man har en aktiv förening och att de försöker hitta på nya saker hela tiden.
– Vi är kanske sju marthor som är lite extra aktiva. Nu ska vi försöka få i gång en rörelsegrupp för bättre rörlighet. Tom-Stefan Witting och hans fru Jane Witting kommer hit den 21 januari och föreläser om och visar hur man med enkla medel kan få bättre rörlighet och mindre smärta, säger Agneta Sundström.
Hon berättar att hon själv har fått hjälp av Tom-Stefan Witting med sin smärta i piriformismuskeln.
– Jag fick övningar att göra och så tryckte han på nerver i nedre delen av ryggen. Nu använder jag en tennisboll för att hålla smärtan borta. Efter detta började jag också sova bättre vilket jag inte gjort på många år.
Därför har nu marthaföreningen på Kökar bjudit in Tom-Stefan och Jane Witting för att föreläsa och berätta om hur blockerade nervbanor kan ställa till det på olika sätt.
– De har också skrivit en bok ”Nycklar till nervsystemet – Lås upp din innersta potential”. Det är verkligen intressant. Det är viktigt för alla att man kan röra sig och på det sättet må bättre. Vi har redan många intresserade och vem vill inte må bättre i stället för att ständigt ha ont, säger Agneta Sundström.
Skördesäsongskalender
Marthorna på Kökar har även en annan sak på gång. De ska följa en skördesäsongskalender under kommande år.
Vad är det?
– Kalendern har ett tema varje månad där det finns tips på inhemska grönsaker och frukt som finns att köpa just den månaden. Det finns mycket nytt på hyllorna som man kan bekanta sig med.
I kalendern finns även odlingstips om när man ska börja odla, när man tar vara på och förvarar grödorna.
– Vi tycker att det är väldigt fint att kunna ta tillvara de äldres kunskap om just förvaring och vilka olika metoder som finns. Dessutom finns det nya frukter och grönsaker som vi inte vet så mycket om som till exempel jackfrukt. Den kom jag i kontakt med för inte så länge sedan, säger Agneta Sundström.
Hon berättar att marthorna på Kökar också ser till de äldre på boendet Sommarängen.
– Vi vill att det ska vara så bra som möjligt för alla som bor där. Att de känner sig delaktiga och kan vara med och bidra med både kunskap och annat, säger Agneta Sundström.
Kökar marthaförening
En aktiv förening med ett möte per månad men föreningen hittar även på annat kreativt utöver de månatliga tillfällena. Samarbeten med övriga föreningar är stort och medlemmarna träffas och trivs. Föreningen tar sig gärna an projekt med allt från att anlägga en trädgård till att sy tygkassar. Ena gången kan det vara utbildning om skomakarlax medan man nästa gång deltar i en auktion. Föreningens ordförande är Maj-Britt Engström.
Nycklar till nervsystemet – Lås upp din innersta potential
Bokens beskrivning: ”Hur skulle små barn med stora svårigheter kunna hjälpa idrottare i världseliten? Eller vanliga vuxna med stelheter i kroppen, relationsproblem eller stress? Jo, genom att visa hur man låser upp ett nervsystem!
Från en dold visdom i öst via småttingar med utmaningar har vi börjat förstå hur saker och ting hänger ihop i nervsystemets svindlande gångar. Här får du läsa om hur jakten på nycklarna till nervsystemet började. Du får följa med på en resa i de primära reflexernas funktion genom hela livet. Hur stressen påverkar oss och kanske det viktigaste av allt: Hur vår hjärna verkar fungera. Vilken roll spelar signalsubstanser och hormoner och vad händer när man inte kommer ut ur sin reptilhjärna och beter sig lika nyanserat som en… krokodil? Och viktigare än så: Hur tar man sig därifrån för att få tillgång till sig själv?”
Författare: Tom-Stefan Witting & Jane Witting
Jackfrukt
Den mogna jackfrukten används som färskfrukt och är saftig med en speciell arom, antingen söt eller syrlig, beroende på sort.
De omogna gröna frukterna används som grönsak. Ofta torkas fruktköttet i bitar som sedan används i soppor och grytor eller inläggningar. Den torkade jackfrukten är lite sötaktig i smaken och har en degig konsistens. Fruktköttet innehåller karoten men är ganska näringsfattigt.
Fröna är ätliga och rika på kalcium och proteiner. (Källa: Wikipedia)