I kväll träffas Västra Sunds marthaförening hemma hos ordförande Ann Carlsson. På plats är Rose-Marie Lundberg, Ros-Mari Andersson, Gun Andersson, Inga Lindholm, Siv Mattsson, Anna-Lisa Johansson, Gunvor Lundberg, Erika Mattsson, Gun-Britt Törnberg och Kristina Sjöholm.
Vad har ni för verksamhet?
– Det största vi gör varje år är att binda midsommarkronor till Jan Karlsgårdens midsommarstång, säger Ann Carlsson.
– Det är sex stora kronor och 36 små kronor, säger Ros-Mari Andersson.
Det är i mars-april marthorna börjar med kronbindningen för att ha allt klart till midsommar. Vanligen har man samlats i lillstugan på Jan Karlsgården men nu under pandemin har kronorna bundits hemma.
Förutom kronbindningen har marthorna också andra saker som de gör tillsammans.
– Vi har stöpt ljus, lagat karameller och polkagrisar, pysslat, gjort olika resor och besökt museum, säger Ann Carlsson.
Gemenskapen viktigast
Nu under pandemin har verksamheten gått på sparlåga.
– Därför känns det extra roligt att vi kan träffas nu och umgås, säger Kristina Sjöholm.
– Vi har en verksamhetsplan för varje år på saker som vi ska göra. Men senaste året har det som sagt inte blivit av att göra så mycket, säger Gun-Britt Törnberg.
Men nu instämmer alla i att nu är de på gång igen.
– Det är så roligt att få träffas nu så vi behöver inte göra så mycket annat än att sitta och prata, säger Ros-Mari Andersson och skrattar.
Inga Lindholm har varit med i marthorna i 50 år. Hon gick med i marthorna för att hon tyckte att det verkade roligt.
– Då var vi inte lika många. Vi gick hem till varandra då också. Det var kvällstid mellan klockan 20 och 23. Mest handarbetade vi, saker som sedan såldes vid församlingshemmet, säger hon.
Alla marthor gjorde då fem saker var som såldes.
– Pengarna gick till julblommor som vi sedan delade ut till äldre marthor och andra gamla, säger Inga Lindholm.
För henne är också gemenskapen den viktiga. Man samlas och umgås samtidigt som man gör något roligt.
I dag säljer inte marthorna några saker de gjort. I stället ger de bidrag till olika saker.
– Vi ger lotterivinster till Tallgården, understöder dagis om de har något speciellt på gång och så ger vi pengar till Matbanken, säger Gunvor Lundberg.
Träffar andra marthaföreningar
Marthorna har träffats för att göra spisrosor, ljus och även bjudit in personer som föreläsare.
– Vi har bland andra haft Freja Darby, Sigbritt Finne och Harriet Strandvik på besök där de berättat om olika saker. Vi skulle också haft Anita Storm på besök men då kom pandemin emellan, säger Ann Carlsson.
Västra Sunds marthaförening har även haft besök av andra marthaföreningar på Åland.
– Senast var Mellersta Finströms marthor på besök och före det har marthorna i Vårdö varit och hälsat på, säger Gun Andersson.
Varför ska man komma med i marthaföreningen?
– Vi har en bra gemenskap och vi försöker göra roliga saker tillsammans. Dessutom får man som martha en tidning som är väldigt intressant. Där finns reportage om många olika saker, säger Kristina Sjöholm.
– Medlemsavgiften är 35 euro och i den ingår prenumerationen för tidningen. Bara det är en orsak till att bli martha. Är man nyinflyttad är det också ett sätt att få nya bekanta, säger Ann Carlsson.
I Västra Sunds marthaförening handarbetar man inte jättemycket.
– Men visst har vi medlemmar som har handarbetet med. Men man behöver inte handarbeta om man inte vill, säger Ann Carlsson.
Vad har ni på agendan framöver?
– Vi kommer troligtvis att besöka museet där Hemslöjdssektionen ska ordna en utställning på temat ”Den vackra nyttan” där de kommer att visa olika textilier, säger Ann Carlsson.
– Vi har en väldigt påhittig ordförande så vi kommer säkert att göra mycket roligt tillsammans framöver, säger Erika Mattsson.