Mogens Linden är född och uppvuxen i Pargas. Som 20-åring flyttade han därifrån. Han gjorde värnplikten på Utö och studerade en termin kemi vid Åbo Akademi.
– 1977 flyttade jag till Stockholm. Jag hade äldre syskon där. I Stockholm jobbade jag inom narkomanvården som mentalskötare vid Långbro sjukhus i tre år. Därefter seglade jag runt Atlanten med det danska segelfartyget Creole i sex månader tillsammans med ungdomar som hade olika sociala problem. Det var lärorikt och intressant.
Varför valde du att segla med ungdomarna?
– Jag är intresserad av segelfartyg och nya erfarenheter. Min mamma seglade som prentis ombord på den fyrmastade barken Viking som ung så kanske sitter det i generna. Jag har seglat i hela mitt liv.
Varför fick ungdomarna vara med och segla?
– Det kan vara svårt att hitta sig själv mellan ungdom och vuxen. Då är det viktigt att hitta sammanhang och tydliga strukturer. På ett segelfartyg hjälps alla åt och bokstavliga krav ställs på var och en.
Efter sitt äventyr på havet jobbade Mogens Lindén några månader på ett bygge i Stockholm innan han fick sitt första jobb på Åland.
– Jag arbetade som laxfiskare tillsammans med Kurre Sjöblom på fiskebåten Nordstjärnan. Det var intressant och trivsamt.
Hösten 1981 skickade Mogens Lindén in ansökan om studieplats på läkarlinjen vid Karolinska institutet.
Varför blev det läkarstudier?
– Det kanske också satt i blodet på något sätt. Många i min stora Korposläkt var läkare och forskare inom medicin.
Det mänskliga mötet
Mogens Lindén valde att ta ett studieuppehåll under en termin och åkte för att arbeta som dräng på en gård i Porkala efter de prekliniska studierna.
Varför gjorde du det?
– Jag var en sökande ung man kan man säga. När jag sedan återvände till studierna och fick träffa patienter kände jag att jag hittat rätt.
1987 blev han klar läkare och jobbade bland annat på Ålands centralsjukhus och hälsocentralen, 1989-1990. Han återvände till Stockholm, för att under fem år, specialisera sig till barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.
–Jag träffade min blivande hustru under en långsegling och vi pendlade mellan Stockholm och Helsingfors i fyra år innan hon fick jobb som bildkonstlärare i Godby och vi flyttade ihop på Åland 1995.
Mogens Lindén arbetade som barnläkare mellan 1995 och 1999, som primärvårdschef 1999 till 2005 och sedan inom primärvården vid hälsocentralen.
– För mig är det viktiga det mänskliga mötet. Ingen digitalisering kan ersätta detta. Jag tycker att vi har en otroligt fin sjukvård på Åland. Det beror säkert delvis på litenheten och lättheten att konsultera kollegor och en fantastisk personal.
Nu siktar Mogens Lindén på att i en liten skala finnas till för gamla patienter.
– Jag har bara inte kommit till skott ännu.
Mogens Lindén ställde upp i lagtingsvalet eftersom han har en lång erfarenhet inom åländsk sjukvård och kände att han möjligen kunde tillföra något.
– Att se olika perspektiv utvecklar en sjukvårdsorganisation, det är därför såväl patient- som personalinflytande är så otroligt viktigt.
Mogens Lindén är aktiv både i arrangemanget av litteraturdagarna och filmklubben Chaplin/filmfestivalen Vera.
– Jag skriver ibland små reflektioner mest för mig själv om livet och verkligheten. Just nu lever vi i en ödesmättad tid med krig i Ukraina, krisen i Mellanöstern och klimatförändringar. Någon självklar lösning på dessa frågor finns inte.
Vad gör du för att koppla av?
– Cyklar, simmar, seglar och umgås med vänner. När jag var yngre jagade jag en del, främst harjakt och älgjakt.
Hur ser du på framtiden?
– Föräldraskapet slutar inte i och med att barnen flyttar hemifrån. Omsorg om nära och kära är nog det viktigaste för alla människor. Jag vill försöka verka för att alla ska ha en hållbar framtid. Viktigt är att man bemöter varandra med respekt där nyfikenhet, öppenhet och solidaritet utgör grunden, säger han.
Födelsedag 70 år
Mogens Lindén
• Namn: Lars Mogens Eric Lindén.
• Född: Den 27 februari 1955 i Pargas.
• Bor: I Mariehamn.
• Yrke: Läkare, barn- och allmänläkare.
• Familj: Hustru och fyra barn.
• Intressen: Människor, samhälle, framtid, skärgårdsliv. Engagerad i Litteraturdagarna och filmfestivalen Vera.
• Firar: Inget firande på bemärkelsedagen. Eventuellt firande senare i vår eller sommar.