Tore Karlström är född och uppvuxen i Ulfsby i Jomala. 1960 valde han att åka till Sverige för att arbeta. Men han kom in på ingenjörsutbildningen, vid tekniska läroverket i Västerås, som hölls kvällstid.
– Goda vännen Erik Sundblom åkte samtidigt som jag till Sverige. Vi kom att gå utbildningen samtidigt och även jobba tillsammans inom byggbranschen i Sverige.
Var det byggbranschen som lockade dig eller fanns det något annat alternativ?
– Jag hade två alternativ. Antingen skulle jag arbeta inom byggbranschen eller inom snickeribranschen. Jag hade ett tredje alternativ som var fotograf men det föll bort ganska snabbt. Jag jobbade vid Fotoalandia en tid och hjälpte bland andra Calle Södergårdh på Ålandstidningen då han snabbt behövde få foton framkallade.
Vad är skillnaden mellan snickeri och byggande?
–För ett par år sedan var jag både ansvarig och deltog i byggandet av Guldvivas nya lokaler i Sjökvarteret. Det är vad jag kallar byggande. Sedan snickrade jag inredningen till butiken, jag har under många år gjort inredningar till Guldviva, till butik och färjor. Detta att tillverka en butiksinredning till en guldsmedsbutik är något helt annat än byggande.
Efter utbildningen till ingenjör arbetade Tore Karlström elva år i Sverige, främst med stora byggen.
– Jag var med och byggde ett 150 meter högt kraftvärmeverk i Västerås samt ett stålverk i Fagersta. Där kokade man bland annat ner gamla diskbänkar till rostfritt stål.
Tore Karlström kom tillbaka till Åland då Arkipelag skulle byggas av en svensk firma där han var anställd.
– Jag fick möjligheten att arbeta på Åland och tänkte att jag skulle ta chansen. Barnen skulle inte börja skolan förrän om två år så vi kände att vi hade tid på oss.
Vill bidra med något positivt
När Tore Karlström och familjen sedan väl var på Åland kände de att de ville stanna.
– Sedan dess har vi varit på Åland och jag har arbetat med olika byggen.
Bland många andra byggen har han varit med och byggt flera våningshus i Västernäs, Bergsskyddet och Ålands sjömansskola.
Han startade Klintens Plåt och efter det bildade han ett företag som var engagerat främst på finska sidan.
– Jag var med och byggde en gipsfabrik som fortfarande är i bruk.
Efter det öppnade Tore Karlström en snickerifabrik i Hammarland, där det tillverkades limfogsskivor. Samtidigt började han att klura på en ny modell av byggreglar till mellanväggar.
– Jag trodde att jag skulle vara klar på ett halvår men nu har det gått 20 år, visserligen har den patenterade regeln använts i tusentals lägenheter men, jag är inte riktigt framme än.
Tore Karlström jobbar alla dagar. Intresset driver honom att fortsätta.
– Bland annat genom att ta fram en byggregeln som han hoppas ska ersätta de som är tillverkade i stål. Över 50.000 lägenheter i Sverige har dessa reglar. Kan det göras som jag tror så skall de kunna reducera CO2-belastningen med minst 90 % jämfört med stålreglarna som idag har närapå 100% marknadsandel. Det skulle kännas bra att kunna göra en positiv förändring inom byggbranschen.
En stor lekstuga
Fritidsproblem finns inte för Tore Karlström. Han berättar att han har Ålands största lekstuga/snickarbod i Hammarland.
– Dit åker jag nästan varje dag för att snickra.
Vad snickrar du?
– Främst har det med reglar att göra. Jag tillverkar trädgårdsstolar med fotpall. Jag tillverkade några först men då tyckte någon att ryggstödet lutade för lite och en annan för mycket.
Tore Karlström bestämde sig då för att göra ett ryggstöd som kunde regleras. Han har ingen direkt försäljning av sina stolar utan det är främst vänner som köpt eller fått dem.
– Jag är ingen speciellt bra försäljare. Jag har ett ordspråk som jag följer och som jag följer ”du ska inte göra affärer med dina vänner men bli vän med bli vän med dem du gör affärer med.”
Han spelar också lite golf då andan faller på.
– Det är fortfarande jag som äger golfen, den äger inte mig. Det blir att spela 30-40 gånger per sommar.
Under många år var Tore Karlström också engagerad i ett barnhem i Tanzania.
– Det var Daniel och Lisbet Granlund som drev det och jag måste säga att de gav allt för barnhemmet. Jag är inte engagerad längre men det drivs vidare vilket är bra.
Tore Karlström kommer att fortsätta arbeta så länge han bara kan. Att gå i pension har han inte någon tanke på.
– Nej, jag vill vara med och bidra till att klimatförändringen ska börja gå åt rätt håll.
» Födelsedag 80 år
Tore Karlström
Namn: Johan Tore Karlström.
Född: Den 2 augusti 1941 i Ulfsby, Jomala.
Bor: I Jomala.
Yrke: Ingenjör.
Familj: Hustrun Gerd, fyra barn och tre barnbarn.
Intressen: Snickeri, bygg, golf.
Firar: Firar inte.