När Pär Löthman var några månader gammal flyttade familjen från Finström till Brändö. Hans pappa skulle starta upp den första fiskodlingen på Lappo.
– Jag har fått berättat för mig att det kom många speciella människor dit för att besöka mina föräldrar. Bland annat har Jan Guillou varit barnvakt till mig medan mamma var till butiken, säger han.
Familjen bodde på Brändö i ungefär ett år innan de flyttade till Lumparland. Pär Löthman hade planer på att bli biolog och forskare men efter att han tagit studenten fick han ett erbjudande om att komma och jobba vid Prins Alberts colleges lägerskola i Australien.
– Den är för mer privilegierade barn. Där ordnade jag med tältning och friluftsliv. Sedan var jag också seglingsinstruktör på Kangaroo Island. När jag kom tillbaka hem fick jag jobb som riggapa på Linden. Jag är lite stolt över den titeln.
Vad är en riggapa?
– Det är de säkraste klättrarna på segelfartygen som bland annat ska hantera toppseglen.
Sedan gick Pär Löthman en praktisk fältbiologutbildning vid Samernas folkhögskola i Jokkmokk.
– Många av mina klasskamrater där är biologer i dag. Jag minns att vi kröp runt med luppar för att studera lavar och mossor. Vi spårade varg på skidor, tältade och så var vi till Lofoten för att lära oss om marinbiologi. Där såg vi bland annat späckhuggare.
Vakta havssköldpaddor
Efter att Pär Löthman studerat klart i Jokkmokk började han träna Wing Chun och Escrima. Escrima är en Filippinsk kampsport. Han gick en yrkesutbildning inom kampsport och blev instruktör i Stockholm.
– Jag jobbade ett tag som självförsvarsinstruktör men efter att jag drog sönder axeln i en wakeboardolycka flyttade jag tillbaka till Åland.
Han började driva Pub Bastun vilket var en passion i stället för ett jobb.
– Jag fick jobba på sidan av för att få det att gå ihop. Jag höll på i tre år.
Pär Löthman köpte sig en gammal Landrover från 1954. Han byggde ett kapell på den och installerade en vedkamin och sedan bar det i väg på en reportageresa till Murmansk i Ryssland.
– Det var mitt i vintern och väl där utmanade vi en lokal offroadklubb som hade helt andra bilar än vad vi hade.
Väl tillbaka på Åland följde han med som besättning på ett vikingaskepp som skulle segla till Amerika, men riggen havererade och man fick ta i land vid Shetlandsöarna.
Pär Löthman var tidigt intresserad av Greenpeace och hade förhoppningar om att en gång vara med som biolog på någon seglats.
– När jag gick runt i hamnen fick jag se Sea Shepherd och grundaren Paul Watson bjöd mig ombord. Där fanns också fyra internationella filmteam som skulle med. Han frågade om jag var intresserad att följa med och naturligtvis tackade jag ja.
I tre år följde han med på resor till bland annat Galapagos, Antarktis och Tahiti. Han fick vara med om många spännande saker.
– Vi vaktade havssköldpaddor då de skulle upp på land och lägga ägg. Det var nattetid som vi gick längs stranden och visade oss så ingen skulle komma och ta äggen. På dagarna sov vi i sanden under någon palm. På den resan köpte jag mig en machete som jag har användning för i dag då jag till exempel barkar träd.
Även sambon Alejandra har en egen machete, den fick hon i födelsedagspresent av Pär.
– Vi ska använda dem att hugga ner vass med så att vi kan komma fram med båt från tomten, säger Pär Löthman.
Vill bo på Åland
Att besluta sig för att sluta på Sea Shepherd var svårt för Pär Löthman. Men han kände att han ville hem och bilda familj.
– Jag startade företag och tog patent på isbåtar. Jag höll kurser och byggde också en klättervägg på Båtskär. Det var mycket jobb och stressigt så jag gick i väggen.
För att komma igen tog han över Olle Strömbergs cirkusskola.
– Egentligen ringde jag honom först och frågade om han kunde komma till sonens skola och hålla cirkusskola. Men han hade så mycket annat att göra så han frågade om jag ville ta över den, säger Pär Löthman.
Bäst som det var hade han enhjulingar och annat material som man använder i cirkusskolan. För att få lite utbildning och lära sig grunderna i jonglering och annat fick han utbildning och praktik vid Cirkus Cirkör.
– Tack vare cirkusskolan kunde jag komma igen i arbetet och det är inte bara barn som varit med, jag har även haft cirkus för äldre och så har jag haft vuxengrupper och kört skogsmulleparkour.
Just nu är hans stora projekt att tillsammans med Alejandra bygga ett hus på tomten i Vårdö. Att huset blir i Vårdö beror mycket på att det är nära att ro eller åka skridskor till Pär Löthmans pappa i Lumparland. Att ta bilen tar betydligt längre tid.
– Vi har nästan ett av gästhusen klara och det andra hoppas jag att vi ska få klart i sommar. Där ska vi sedan bo medan vi bygger huset. Vi bygger utan att ta lån så vi har lagt ner en hel del tid och arbete redan. Vi planerar ett litet hus med bra isolering. Vi vill bygga ett hus så billigt som möjligt för att ha råd att åka till Colombia och tillbringa lite mer tid där.
En orm i badrummet
Pär Löthman ser fram emot att tillbringa tid i Colombia eftersom han tycker att det är ett spännande land med en stor blandning av folk och kulturer.
– Jag är också fascinerad av djurlivet där. Dessutom finns det många spännande tropiska frukter där.
Eftersom han också är intresserad av ormar hoppas han på att kunna se några sådana också.
– Jag gillar ormar och just nu har jag en i ett terrarium i badrummet. Det är en djungelrutpyton. Den är inte giftig. Just nu har den ätit så den ligger och gömmer sig någonstans i terrariet.
Han har också läst på om olika ormar och även varit runt på Åland för att hitta hasselsnok.
– Jag har ännu inte hittat någon men min förhoppning är att jag ska stöta på en. Jag har byggt om en promenadkäpp så den fått en ormkrok i änden. Den hoppas jag att få användning av, säger han.