För Alpo Mikkola var det en självklarhet att han skulle gå till sjöss då han blev 15 år.
– Vi bodde i Kristinestad ett tag och eftersom det är en hamnstad och jag var intresserad av båtar gick jag och kompisarna ofta ner till hamnen för att titta på båtarna, säger han.
När Alpo sedan fyllde 15 år gick han till sjöss som mässkalle på en båt som hette Margareta.
– Hon sjönk sedan utanför Polens kust.
Han utbildade sig till sjökapten och flytten till Åland berodde på att han träffat sin blivande hustru Ingelise ombord på ett svenskflaggat fartyg där hennes pappa och Alpo var anställda.
– Ingelise gjorde en resa med sin pappa till England och på den vägen är det, säger Alpo.
Efter 22 år till sjöss valde Alpo att stiga iland då familjen växte och han tröttnat på sjölivet.
Du valde i stället att starta rederi. Varför?
– Det var olika omständigheter som gjorde att det blev så. Egentligen började jag först som befraktare på Husell chartering och när jag slutade där bildade jag Godby Shipping som till en början var en befraktningsfirma. Men väldigt snart började vi också med fartygsköp och -försäljning.
Sedan kom Alpo i kontakt med några Torsholmabor som ville köpa en båt. Han skickade dem att titta på olika fartyg men inget föll dem i smaken.
– Då jag redan var delägare i ett rederi, Minicarriers, och resten av delägarna var intresserade av att sälja sina aktier i bolaget bad jag dem att åka dit och titta på fartyget Miniland som var i Minicarriers ägo.
Fartyget behövde totalrenoveras eftersom det legat under vatten men Miniland föll dem i smaken och så började rederirörelsen för Godby shipping att ta form.
På stugan har Alpo en unik samling av skyltar och andra saker, från varje fartyg som funnits i Godby shippings ägo.
– Det är en samling som visar historien om Godby shipping. Bakom varje sak finns en historia att berätta och det tycker jag är värt att spara på, säger han.
Utrikesfartens småtonnageförening
Under 1980-talet höll rederiverksamheten för handelsfartyg i Finland helt på att försvinna. Orsaken var att det gick så bra för färjrederierna och lönerna steg vilket gjorde att handelsfartygen inte kunde bibehålla sin konkurrenskraft. Alpo insåg att något behövde göras eftersom allt fler handelsfartyg började flaggas ut.
– 1982 började vi lobba för att få räntestöd till småtonnaget och 1988 även för att få räntestöd till nybyggen. Många diskussioner fördes med handels- och industriministeriet samt de olika sjöfacken för att få till ett bra avtal för den finländska handelsflottan. Det resulterade sendan i att 23 nya fartyg byggdes i Finland, säger han.
– 1986 fick Godby Shipping som första rederi ett provavtal på ett år. Under den tiden förhandlade vi vidare och fick sedan till ett avtal under Utrikesfartens småtonnageförening. Vi var då flera småtonnagerederier som tillsammans bildade föreningen. Det här var nog bland det viktigaste som jag var med om under alla år i rederibranschen, säger Alpo.
Detta uppmärksammades mycket i Finland och tillsammans med Hans Langh fick Alpo sedan en utmärkelse 1990 ”Tuottava idea” som delades ut av Finska handels- och industriministeriet, Kauppalehti och JC för deras arbete och idéer för att expandera den finska handelsflottan.
Under 1980-talet förhandlade Alpo också om att få till ett avtal med de olika sjöfacken för att få ner kostnaderna för småtonnaget.
Ett litet fartygsprojekt
Sedan pensioneringen tillbringar Alpo, tillsammans med hustrun Ingelise, mycket av sin tid på stugan i Lemland.
Just snickeriarbeten har blivit ett stort intresse och Alpo har sedan många vintrar tillbaka hållit på med en fartygsmodell i snickeriet vid stugan.
Fem vintrar, på heltid, har han byggt på modellen.
– Det är inte en vanlig modell utan jag har velat göra den mer levande där man ser vad som händer i en hamn. Det lastas och lossas och är liv och rörelse ombord.
Modellen, av MS Misida, är ännu inte klar eftersom Alpo drabbades av en stroke. Men nu känner han sig redo att färdigställa de sista detaljerna.
– Det är egentligen småsaker som fattas men som ska dit för att få en helhet i modellen. Lite lampor, utrustningslådor, trailer och annat fattas ännu. Att bygga denna modell är och har varit en stor avkoppling.
Var ska du ha den då den är klar?
– Jag vet inte. Jag bad att de skulle komma från sjöfartsmuseet och titta på den men deras svar var att den var för stor och att det inte fanns plats. Men flera sjökaptener har varit hit och tittat och de anser att plats finns bara viljan finns, säger Alpo.
Fartygsmodellen är full av detaljer där allt från styrhytten till propellrar, master och annat är noggrant gjorda.
– De som jobbar på båten känner igen alla detaljer då de ser modellen. Jag har själv blivit förvånad över hur mycket detaljer det egentligen finns på båten, säger Alpo.
Om du inte valt att gå till sjöss vad hade du då blivit?
– Kanske byggmästare. Men i stället läste jag ekonomi i Stockholm vilket jag haft nytta av i mitt arbete inom sjöfarten.
Att jobbet har varit en av hans stora intressen sticker han inte under stol med. Men efter en karriär på 69 år har han nu lämnat över till yngre krafter.
» Födelsedag 85 år
Alpo Mikkola
Namn: Alpo Asseri Mikkola.
Född: Den 21 oktober 1934 i Storå.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Pensionerad redare.
Familj: Fru Ingelise, barnen Dan och Eva med familjer i vilka ingår sex barnbarn.
Intressen: Jakt, fiske, snickra. Jobbet har också varit ett stort intresse.
Firar: Firar inom familjen.
Nina Eriksson