Till kvällens hantverkskafé i ABF Ålands lokaler har några handarbetssugna personer kommit för att umgås, prata och handarbeta. På plats är Selene Selmin, volontär från Italien och Camille Crambes, volontär från Frankrike. De delar med sig av bland annat makraméknytning, broderi och att sy korsstygn.
– Meningen med detta hantverkskafé är att personer från olika kulturer ska kunna träffas och dela med sig av idéer och tips. Man får chansen att lära sig olika hantverk samtidigt som man får nya vänner och har trevligt tillsammans, säger Charlotta Wallén-Eriksson.
Hon berättar att de på ABF Åland försöker att skapa så många mötesplatser som möjligt för att människor ska ha en möjlighet att träffas och göra saker tillsammans under trevliga former.
– Vi har olika grupper, allt från bokcirklar till vävning. Den som känner att den vill starta något som just han eller hon är intresserad av kan kontakta mig.
Grupperna är till för att folk ska bli integrerade i samhället och därmed känna sig inkluderade.
– Folk från olika kulturer möts här och det är väldigt trevligt. Dessutom förhindrar det ensamhet. Det är bara att komma hit och umgås. Alla är välkomna.
Volontärer drar olika projekt
Volontärerna Selene Selmin och Camille Crambes kommer båda från Europeiska solidaritetskåren som sköts av EU-kommissionen, där unga kan jobba inom olika projekt som gynnar samhället. Även ålänningar har möjlighet att via Europeiska solidaritetskåren arbeta som volontärer utomlands.
– Man kan välja inom vilket område och var man vill vara volontär, säger Camille Crambes.
Både hon och Selene Selmin valde Åland för att de ville komma till Norden.
– Jag visste inget om Åland men valde ändå att komma hit och det har jag absolut inte ångrat, säger Camille Crambes.
Inte heller Selene Selmin ångrar sitt val.
– Jag har gjort saker som jag aldrig trodde jag skulle få vara med om. Till exempel gå på isen på sjön. Det var spännande, säger hon.
Båda drar olika projekt på ABF Åland. Det är allt från skriv- till bokcirklar, konst och olika kaféverksamheter.
– Camille har hållit i ett franskt kafé och det blev väldigt populärt så nu ordnar vi ett till den 11 april, säger Charlotta Wallén-Eriksson.
– Kanske vi också kan ordna en mix av franskt och italiensk framöver, säger Camille Crambes.
En annan som är på plats är Susanne Österlund. Hon kom för att umgås och sticka.
– Det är roligare att göra saker i grupp och så får man samtidigt saker gjorda, säger hon.
Pris av Röda korset
Frida Sandberg har kommit för att knyta en väska. Hon får instruktioner av Selene Selmin hur hon ska börja.
– Jag knöt mycket makramé tidigare och har gjort flera väskor. Jag håller på med en ryggsäck och hoppas att jag får den klar någon gång. Just nu tycker jag mest om att virka, säger Selene Selmin.
Charlotta Wallén-Eriksson berättar att ABF Åland har tilldelats ett pris av Röda korset.
– Vi fick det för att vi är en fördomsfri föregångare och en trygg och givande mötesplats för inflyttade. Det är vi väldigt stolta över, säger hon.
Under året som volontärerna är här ska de också få möjlighet att upptäcka och lära känna Åland.
– Vi kommer att besöka skärgården, campa och så ska vi på segelläger. Det ser jag fram emot, säger Camille Crambes.
– Den som vill veta mera om våra olika sammankomster och har egna förslag på kurser eller dylikt kan kontakta oss. Vi tar gärna emot tips, säger Charlotta Wallén-Eriksson.