Fredrik Pettersson presenterades som avdelningschef på landskapets infrastrukturavdelning i slutet av oktober 2023 och hans förordnande sträcker sig fram till den 31 oktober 2028.
Som infrachef är han en av de personer som i slutändan påverkar ålänningarnas liv allra mest genom alltifrån vägar till skärgårdstrafik och även som rådgörande part i elnätsfrågor till Kraftnät Åland.
Det har nu i runda slängar gått ett halvår sedan det av landskapet till hälften ägda Axferries presenterades, och när Ålandstidningen slår sig ner med Fredrik Pettersson för att få en bredare bild av framtidens utmaningar har tre veckor passerats sedan aktiebolaget vann upphandlingen för skärgårdstrafikens huvudlinjer.
Längre kontrakt
– Vi måste få allting att snurra med Axferries, det är där de stora kostnaderna ligger och nästa utmaning är att få en mer fungerande kollektivtrafik, som vi håller på att upphandla nu, som är väl avvägt för vårt system. Skärgårdstrafiken är den största enskilda frågan för oss, säger han och fortsätter:
– Vi avser att upphandla skärgårdstrafik för ungefär 15 år och eftersom ett år är cirka 20 miljoner euro handlar det om cirka 300 miljoner och det kan bli mer, beroende på hur många år som upphandlas.
Förberedelserna för den gigantiska upphandlingen har redan startat och man kommer ta in konsulter för att hjälpa till.
Vad gäller kollektivtrafiken inbegriper bland annat samarbete med Mariehamn och anslutande trafik för skärgårdsfärjorna samt hamnarna Långnäs och Eckerö.
– Där har vi jättestora utmaningar eftersom alla ska behandlas lika, en buss i dag måste vara anpassad för resenärerna. Varför ska vi ha en buss som tar 50 personer när det aldrig är 50 personer i den? För att lösa det måste vi ha upphandlingar med långa kontrakt så att företaget kan investera, och det har vi inte haft tidigare. Det har hela tiden varit ett kortsiktigt tänk.
Vägskicket viktigt
Under perioden 2017–2021 dog det totalt åtta personer i trafikolyckor på Åland enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå, och Fredrik Pettersson säger att vägsäkerheten är extremt viktig.
– För det första hoppas jag att vi inte har några olyckor. Jag vill att vi jobbar med framförhållning, i dag har vi exempelvis 25 broar i varierande skick som ska vara säkra för framtiden.
Samtidigt är det en komplicerad fråga.
– Vi har byggt om korsningen i Godby och den är på pappret den säkraste korsningen i hela Nordeuropa men ändå blir det en massa olyckor där. Man undrar hur det går till.
Fordonen allt tyngre
Även projekt Sunnanvind kommer att vara en stor punkt i arbetet och beskrivs av Fredrik Pettersson som ”Ålands mest omfattande projekt genom tiderna”.
– Havsområden ska utauktioneras och jag vill nog sträcka mig så långt att säga att de flesta ålänningar inte förstår hur stort Sunnanvind är. Det är helt enormt.
Den gröna omställningen har också sina baksidor sett ur ett vägperspektiv.
– Vare sig man vill eller inte kommer vi att möta den här elektrifieringsboomen och det kommer att bli jättejobbigt då vi har infrastrukturproblem på precis alla ställen: Vägarna, bilarna, elnätet, fartygen, säger Fredrik Pettersson.
– Bilarna blir tyngre och tyngre och gör stor skada på våra vägar, förut kunde de ta fem–sex år innan vägen blev guppig nu syns skador efter bara ett par år.
Han tar det stora perspektivet och säger att det blir följdeffekter på allt, när det blir tyngre och bredare färjor måste färjfästena byggas om och fler elbilar betyder nya laddstationer.
– Med små, målmedvetna steg kommer vi att möta det här behovet som rullas ut, för det kommer inte att sluta. Men det kommer att komma krux längs med vägen.
Samtidigt medger han att avdelningen har mycket att jobba med vad gäller befolkningens förtroende efter flera uppmärksammade händelser.
– Vi kommer från en svacka med elhybridaffären och tillsammans med allt kring Nordic Jetlines är det en väldigt djup svacka. Vi måste försöka klättra ur den och försöka få allmänhetens förtroende i precis allt, även det är en jäkla utmaning.
Han är säker på en av lösningarna är att avdelningen ska bli mer transparent och tydlig i sin kommunikation.
– Den största utmaningen i min roll är att fortsätta utveckla det tillitsbaserade ledarskapet på infrastrukturavdelningen. Jag har satt ner mycket tid för att göra avdelningen mer modern och effektiv.