Under torsdagen lanserade Åland Post ett frimärke med vädersatelliten Suomi NPP, uppkallad efter Åländsättlingen Verner E. Suomi.
–Det är våra filatelister som efterfrågat frimärken med rymdteman, säger Gunilla Häggblom, informatör på Åland Post.
Postverket fick tipset om att Verner Suomi var Ålandsättling från frimärksfotografen Lasse Kärkäinen.
–Han har varit helt okänd som Ålandsättling även fast han åstadkommit rätt stora saker, säger Gunilla Häggblom.
Finns släkten kvar? Verner Suomis far Johan Enoch Suominen/Suomi kom från Gustavs i Åbolands skärgård. Hans mor Anna Matilda Sundqvist kom från gården Norrgårds i Pettböle. Paret emigrerade till USA år 1902. Nu söker Åland Post släktingar till Verner Suomi från finska sidan.
– Vi letar inte aktivt, men det hade varit roligt att veta, säger Gunilla Häggblom.
Höljt i dunkel
Åland Post är också intresserat av att hitta släktingar på Åland. I samarbete med Ålands emigrantinstitut har de gjort en släktutredning.
– Det borde finnas släktingar kvar på Åland, säger Eva Meyer på Ålands emigrantinstitut.
Modern Anna Sundkvist hade fem syskon, av dessa gick en bort som barn och tre av dem följde med till Amerika. Endast Karl Nestor Sundqvist blev kvar på Åland.
– Och han ska ha haft fyra barn, två söner och två döttrar, säger Eva Meyer.
Vilka dessa är och var de befinner sig i dag är höljt i dunkel. Norrgårds i Pettböle är inte längre kvar i släkten.
– Det bodde en Helge och Elma Sundqvist där, men de var barnlösa så gården gick sen till en avlägsen släkting, säger Tage Boman, en släktforskare från grannbyn.
Satellitmeteorologins fader
Verner Enoch Suomi föddes i Evelyth Minnesota och växte upp bland sju syskon. Han studerade vid universitetet i Chicago. Efter studierna var han med och grundade Space Science and Engineering Center (center för rymdvetenskap och ingenjörsvetenskap). Där utvecklade Verner Suomi den första kameran som skickades upp i omloppsbana för att ta bilder på väderfenomen 1965.
Kameran användes även till att skapa en av de första bilderna där man kan se hela jorden som en sfär.
Vädersatelliten som fått hans namn Suomi NPP har även använts till att skapa en högupplöst bild av hela jorden kallad Blue Marble (Den blå kulan) år 2012. Det är en bild med samma namn som den berömda jordbilden som besättningen på Apollo 17 tog 1972 under NASAs senaste månresa.