Det var ungefär ett år sedan Mariehamns församling senast ordnade en sorgegrupp. Därför bestämdes det att det var dags att ordna en igen.
Vem kan komma med i gruppen?
– Den som förlorat någon relativt nyligen. Men gärna att det hunnit gå några månader och att man kommit ur den första chockfasen, säger Katarina Gäddnäs.
Att bearbeta sin sorg i en grupp kanske inte passar alla. Men man har möjlighet att komma med och se om det passar.
– Det är inte så högtidligt, vi försöker få det så avslappnat som möjligt. Vi sitter runt ett bord, dricker kaffe och pratar, säger Lisbet Nordlund.
Den som inte vill prata behöver inte det men både Lisbet och Katarina har erfarenhet av att det är bra att kunna prata om sin sorg.
– Men att lyssna går naturligtvis också väldigt bra. Vi är alla olika och det ska man alltid komma ihåg. Vi sörjer också väldigt olika men alla kan säkert känna igen sig på något sätt i en annan persons sorg, säger Lisbet.
Som sörjande kan man kanske ibland känna sig konstig och annorlunda. Genom att höra andras berättelser och erfarenheter kan man känna att man inte är ensam om att känna så.
Ett tema per träff
I sorgegruppen använder man en enkel strukturerad metod där man träffas sex gånger. Varje gång har ett eget tema.
– Vi träffas varannan vecka från och med den 17 september. Vi har valt varannan vecka så att deltagarna hinner fundera lite mellan träffarna. Den sista träffen kommer att vara i januari nästa år, säger Katarina.
Efter de första fem träffarna har man valt att hålla upp ett tag för att sedan samlas igen och prata om hur det varit under uppehållet.
– Vid första träffen börjar vi lugnt då vi försöker lära känna varandra. Först efter några träffar kommer vi in på sorgen och känslorna, säger Lisbet.
I en sorgegrupp har alla möjlighet att komma till tals och att prata till punkt utan att bli avbruten.
– Alla ska ha möjlighet att berätta sin historia och hur man känner det, säger Katarina.
Hur många deltagare kan det vara i en sorgegrupp?
– Vi har valt åtta deltagare eftersom alla ska ha möjlighet att prata och bli sedda, säger Lisbet.
Den som sedan kanske vill gå vidare med sin sorgbearbetning finns möjlighet att gå ”Programmet för sorgbearbetning” vilket är ett djupare program.
– Men till sorgegruppen kommer man bara för att vara med. Känner man att man behöver så ska man absolut komma med. Det finns inget som är rätt eller fel i hur man sörjer. Sorgen är randig, säger Katarina.
Lång erfarenhet
I Mariehamns församling har man under en lång tid tillbaka ordnat sorgegrupper i olika former.
– Vem som helst kan komma med i sorgegruppen. Man behöver inte tillhöra kyrkan. Man kan även komma om man är från någon annan församling. Det kan upplevas som en tröskel att komma med om man inte är med i församlingen men i gruppen möts vi som medmänniskor och det handlar om livet, säger Lisbet.
Eftersom församlingen har ett stort kontaktnät till sörjande vill man också erbjuda något efter begravningen där församlingen vanligtvis är med.
– Efter den akuta fasen i sörjandet, när man inser att det verkligen har hänt och att man kanske nu är ensam i vardagen är det bra att vi kan erbjuda denna form av sorgebearbetning, säger Lisbet.
– Då kommer vardagliga saker som ska skötas och som man kanske inte själv gjort tidigare, samtidigt som alla känslor kan välla upp inom en, säger Katarina.
Den som känner att det skulle vara en grupp som man vill delta i tar man kontakt med Mariehamns församlings växel på telefon 5360, så snart som möjligt.
– Eller så kan man kontakta mig direkt, säger Katarina.
Nina Eriksson