I Ålands synskadades förenings hus Ankaret tar Stina Nygård emot klienter som vill få råd och hjälp med olika saker.
– Bland annat brukar jag hålla kurs och informera om käppteknik. När man får en vit käpp får man också undervisning i hur man ska använda den, säger hon.
Det finns olika käppar som man kan använda, en teknikkäpp, stödkäpp och markeringskäpp.
– Markeringskäppen ska vara i höfthöjd. Man kan ha den vid sidan eller framför sig. Man kan också ha den så att den tar i marken. Markeringskäppen används av sådana som har ledsyn men vill visa att de inte ser så bra, säger Stina Nygård.
Man kan ha flera käppar och växla mellan teknikkäpp och markeringskäpp.
– Kanske man har en ledsagare med och känner att det räcker med en markeringskäpp för att uppmärksamma andra på att man behöver lite utrymme och att man inte ser.
Man kan också använda sig av en vanlig stödkäpp, som är vit, om man inte ser alldeles för dåligt.
– Det är så att ser man dåligt förändras också balansen i negativ riktning, säger Stina Nygård.
Rörligare med en käpp
Kurt Lindh är på plats för att få lite information om hur man ska använda en vit käpp.
– Jag fick en markeringskäpp för ett tag sedan men jag har inte använt den ännu, säger han.
Han använder dock en stödkäpp då han går för balansens skull.
– Jag har dålig syn på grund av fel på gula fläcken. Jag ser konturerna av människor som sitter rakt framför mig men jag ser inte vem det är.
– Det är oftast så att man kan se det perifera men inte det som är framför då man har fel på gula fläcken, säger Stina Nygård.
Hon säger också att det kan vara en tröskel man ska komma över för att börja använda den vita käppen.
– Men många ångrar sig sedan och säger att de borde använt den tidigare, säger hon.
Stina Nygård visar också vilken teknik man ska använda då man är ute och går med teknikkäppen.
– Den ska man ha framför sig och föra den från sida till sida för att upptäcka hinder, ojämnheter eller nivåskillnader, säger hon.
Man ska också tänka på hur man går. När man stiger fram med höger ben ska man ha käppen att skanna av den vänstra sidan och vice versa.
– Man blir också mycket rörligare när man använder käpp. Risken är annars att man blir att gå böjd med huvudet ner och brett mellan benen för att man är osäker på vad man kan mötas av. Då man har en käpp blir man rakare och huvudet höjs automatiskt, säger hon.
Tekniken utvecklas
Teknikkäppen är också längre än en markeringskäpp. Tekniken med att använda en teknikkäpp kommer från USA där det var blindskoleläraren R Hoover som uppfann tekniken och lärde ut den till skadade krigsveteraner.
– Tekniken passar alla oberoende av vilken rytm man normalt går i. Det är dock viktigt att käppen hela tiden är mitt framför kroppen och handleden arbetar, säger Stina Nygård.
Kurt Lindh vill testa på att använda käpp eftersom han hittills inte behövt göra det.
– Men jag vet att det kommer en dag då jag behöver den. Är det mycket folk kan det nog vara bra att ha en käpp för att få lite mera utrymme, säger han.
Hur många använder vitakäppen på Åland?
– Ett 30-tal kanske, säger Knut Lindh.
– Ja, kanske det är så många, säger Stina Nygård.
Hur ofta kommer du till Åland?
– Det är andra gången jag är här under höstterminen. Jag kommer då behovet finns. Jag får intyg då det blir en synskadeanmälan och då kommer jag hit och gör hembesök för att hjälpa till så att klienterna klarar sig i vardagen.
Hon påpekar också att tekniken utvecklats under de senaste åren så att synskadade kan få en bättre hjälp i vardagen.
– Det man också ska tänka på är att det ska finnas en jämn belysning hemma och kanske en punktbelysning på detaljer som är viktiga.
– En pannlampa är bra att ha, säger Kurt Lindh.
När Stina Nygård är på plats på Åland tar hon emot bokningar av personer som vill komma och få information.
– Det kan vara i förebyggande syfte eller så vill man veta vilka möjligheter som finns med teknik och annat beroende på den egna ögonsjukdomen.