Kvällens oblatbakning i Jomala kyrka börjar med en vesper, aftonbön. Vesper hålls en gång i månaden i Jomala församling dit allmänheten är välkommen.
Efter kvällens vesper är det dags för oblatbakning. Den görs tillsammans med Finström-Geta församling.
– Vi började i våras att baka oblater. Idén kommer från Johannes församling i Helsingfors. Kyrkoherden Johan Westerlund berättade att de brukar baka oblater, säger Jon Lindeman, kyrkoherde i Finström-Geta församling.
Varför började ni baka oblater?
– Ja, vi blev lite nyfikna och så åkte vi till Johannes församling för att se om det var något vi kunde göra här. Församlingspastor Mikael Busck-Nielsen visade oss sedan hur man bakar, säger Stefan Äng, kyrkoherde i Jomala församling.
Församlingarna bestämde sig för att köpa ett oblatjärn och sedan i mars i år har nattvardsbesökarna fått hembakade oblater.
– De smakar lite annorlunda än de köpta oblaterna. Men de är inte glutenfria så den som är glutenintolerant får av de köpta oblaterna, säger Jon.
Oblatjärnet har fått stå på värmning under aftonbönen och när den är avslutad är det dags att röra till smeten.
– Det är bara mjöl och vatten. Men det gäller att få till en lagom tjock smet, säger Stefan.
Gyllene färg
Medan Stefan ser till så att smeten får den rätta konsistensen kollar Jon att oblatjärnet är tillräckligt varmt.
– Sedan smörjer man järnet med bivax. Vi har fått bivax av Rigmor Johansson i Östanåker, säger Jon.
Varför används bivax?
– För att man inte ska använda smör. Men järnet behöver smörjas så att smeten inte fastnar, säger Jon.
När Stefan fått rätt konsistens på smeten häller han ut en ganska stor klick i järnet. Jon pressar ihop järnet så att en del av smeten rinner ut.
– Det blir alltid en del smet som rinner över. Men för att få till en bra platta med oblater måste man göra så. Annars kan det hända att den bara blir halv, säger han.
Det ryker och fräser i oblatjärnet. Jon kollar noga att oblatmassan blir ordentligt gräddad.
– Öppnar man för tidigt blir oblaterna mjuka, väntar man för länge kan de bli för hårda. Det gäller att ta ut oblatplattan i rätt tid, säger Jon.
När plattan är klart gräddad sätts den en stund mellan två fuktiga handdukar.
– Det är för att det ska gå bra att stansa ut oblaterna med specialverktyg, säger Stefan och visar upp två olika verktyg.
Ett är mindre och används för de oblater som nattvardsgästerna får. Ett är större för den stora oblaten som visas fram av prästen vid nattvarden.
Görs med kärlek
Från varje oblatplatta stansas 24 små oblater ut och en stor.
– Det brukar bli ett överskott på de stora oblaterna, säger Jon.
Både Jon och Stefan tycker att det är fint att kunna baka egna oblater där ett viss mått av kärlek finns i smeten.
– Förutom att de smakar ganska gott så känns det som man gör något bra. Det blir en annan känsla då man gör detta arbete i kyrkan med en bön bakom, säger Jon.
– Vi i Jomala brukar också baka oblater tillsammans med konfirmanderna. Det blir en avslappnad stund där man kan diskutera saker, säger Stefan.
Kyrkoherdarna har också lagt upp en film på Youtube där den som vill kan se hur det går till att baka oblater.
När kommer ni att baka nästa gång?
– Det blir onsdagen den 25 november klockan 19 i Finströms kyrka. Först blir det vesper och sedan bakar vi oblater. Det skulle vara trevligt om det skulle komma med några som vill lära sig att baka. Det är inte alls svårt, säger Jon.