Ann-Katrin Mörn, verksamhetsledare i Reumaföreningen berättar att man nu gör ett försök och ser om intresse finns för stolsyoga.
– Om medlemmarna tycker att det är intressant kommer vi att fortsätta, säger hon.
Mia Lindroth är ledare och hon berättar att det man gör på matta kan man även göra sittandes på en stol.
– Det är bara att anpassa de olika rörelserna, säger hon.
Sittyogan är en mjuk yoga med mjuka rörelser på den egna kroppens villkor.
– Känns det bra är det okej. Gör det ont eller känns konstigt ska man inte göra den rörelsen. Under sittyogan gungar och rullar man kroppen i olika takt men med mjuka rörelser, säger Mia Lindroth.
Hur många kan vara med på ett stolsyoga-tillfälle?
– Jag vill gärna känna att jag har kontakt med alla för att deltagarna ska känna sig väl till mods. Man ska vara trygg, säger Mia Lindroth.
Yogan håller på en timme och man börjar passet med att komma ner i varv med avslappnings- och andningsövningar. Sedan blir det mer rörelse och allt avslutas med avslappning där deltagarna får känna efter hur kroppen känns.
Bild
– Det viktiga är att deltagarna känner efter vad de kan göra och hur det känns i kroppen, säger Mia Lindroth.
Det är cirka tio personer som kommer till det första tillfället och en av dem är Rita Åsbacka.
– Jag har yogat tidigare men jag tror att sittyoga passar bra för min sargade kropp.
Vad har du för förväntningar?
– Jag hoppas att jag blir mjukare i kroppen och blir gladare. När jag går från yogan hoppas jag att hela jag mår bra, säger Rita Åsbacka.
Hoppas på en fortsättning
Carita Bonn testar på yoga för första gången.
– Jag tror att stolsyoga kommer att passa mig och min kropp. Jag vill testa och se hur det känns. Det ska bli jätteroligt, säger hon.
Ann-Britt Ackrén har yogat tidigare men då på en madrass på golvet.
– Nu är jag så yr så jag kan inte ligga på en madrass och yoga längre därför vill jag testa detta. Jag vet att yoga har varit bra för mig tidigare och hoppas att stolsyogan ger mig samma känsla. Det skulle vara bra om vi kan fortsätta med stolsyogan, säger hon.
Mona Eriksson har gått på mediyoga tidigare och kommer till sittyogan för att testa på hur det är.
– Delvis för att Mia drar yogan och för att det är intressant. Jag hoppas att det blir fler tillfällen.
Bild
Innan yogan börjar berättar Mia Lindroth hur hon själv började med yoga.
– Jag jobbade mycket och hade ont i kroppen hela tiden. Jag testade på en nybörjarkurs och kände hur det hjälpte mig att må bättre. Nu håller jag yogaklasser för jag brinner för att hjälpa andra att må bättre. Jag hoppas att ni får känna att era kroppar känns mjukare efter dagens yoga, säger hon innan hon drar i gång passet.
Först ska deltagarna slappna av och blunda eller titta med ”mjuka ögon”.
– Bara slappna av. Nu drar vi in ett djupt andetag genom näsan och andas ut. Efter avslappningen ska vi sträcka på oss och väcka kroppen. Som vuxna gör vi det alldeles för sällan. Ser man på barn och djur sträcker de på sig efter vila, säger Mia Lindroth.
Yogan fortsätter med att deltagarna får gunga med kroppen från ena sidan till den andra och så fortsätter det med mjuka rörelser för hela kroppen.
– Kom ihåg att om det gör ont någonstans så ska ni inte göra den rörelsen, säger Mia Lindroth.