Stormakternas intresse för Grönland har ökat under de senaste åren och förra veckan skapade USA:s tillträdande president Donald Trump rubriker när han uttalade sig om att Grönland borde tillhöra USA.
Maria Ackrén säger att Donald Trumps utspel fått ett blandat mottagande på Grönland men att regeringschefen Múte Bourup Egede manat till lugn och ro och till att alla ska hålla sina huvuden kalla.
– Det gör väl de flesta också, men sedan finns det en liten minoritet som är för Trump och som syntes ganska mycket i samband med att Donald Trump Jr. besökte Grönland.
I övrigt konstaterar hon att man från Grönlands sida fortsättningsvis arbetar mot självständighet.
– Det är ingenting nytt. Det arbetet har pågått länge. Dessutom verkar det som om man hittat lösningar i flera olika tvister som funnits mellan Danmark och Grönland. Danmark verkar öppna för att utveckla riksfälleskapet. För Grönland skulle det betyda en utveckling av självstyrelsen.
Hur stark är rörelsen för självständighet på Grönland just nu, och hur stor är sannolikheten för en folkomröstning inom de närmaste åren?
– Det är ett pågående arbete. En kommission som ska diskutera den juridiska frågan om att öppna paragraf 21 i självstyrelselagen som gör det möjligt att hålla en folkomröstning om självständighet har tidigare tillsatts. Men det är val i vår och vi vet inte om samma personer sitter kvar efter det, så det är svårt att svara på.
Kritiska mineraler
Donald Trumps uttalande om Grönland ser Maria Ackrén som en säkerhetspolitisk markering.
– USA har redan en militärbas på Grönland, så i den bemärkelsen har man redan kontroll. Men i bakgrunden ligger nog också en önskan att säkra tillgången till de kritiska mineraler som finns på Grönland, där Kina har visat intresse för investeringar, även om deras intresse ännu inte har realiserats i någon större omfattning.
Skulle ett erbjudande från USA kunna påverka opinionen på Grönland när det gäller självständighet?
– Det är svårt att spekulera i men jag tror inte att det kommer så mycket mer från USA. Jag tror de försöker pressa Danmark att ge Grönland ännu mer pengar.
Få likheter
Hur viktig är Grönlands strategiska position i Arktis?
– Grönands position är mycket strategisk, belägen mitt i Arktis mellan två stora kontinenter. Geopolitiskt har Grönland stor betydelse och intresset från USA har alltid funnits där. Det har kommit flera köpbud genom historien.
Hur påverkas Grönlands relationer till omvärlden av det växande geopolitiska intresset för Arktis?
– Det är klart att Grönland behöver balansera sina egna intressen gentemot stormakterna och Danmark på alla möjliga sätt. Diplomaterna har nog en hel del att göra men fördelen är att Grönland i dag faktiskt byggt upp en diplomatisk stab med representationskontor utspridda i hela världen, inklusive vid Natos högkvarter.
Går det att göra några liknelser med Ålands situation?
– Grönlands situation är nog en helt annan än Ålands just nu. Det är klart att det också händer saker i Östersjön men jag vill ändå påstå att det skiljer sig en hel del från det som händer i Arktis.