Inför valet var Göran Djupsund säker. Det var de kvinnliga väljarna som skulle avgöra valet och det till Kamala Harris fördel.
Så blev det inte. På onsdagsmorgonen, finsk tid, utropade sig Donald Trump till valsegrare.
”Vi kommer att göra USA säkert, starkt, välmående, mäktigt och fritt igen”, utlovade han sina jublande anhängare.
Göran Djupsund säger att han är överraskad över valutgången.
– Kvinnorna är fler och kvinnorna hade mobiliserat sig. Men valdeltagandet var högt och tydligen hade det skett en mobilisering även på manssidan. Min slutsats är att det inte för tillräckligt många väljare dög med en kvinna.
Trump 2.0
Göran Djupsund tror att Donald Trumps andra – och sista – period som president kan komma att skilja sig en hel del från hans första.
– Senast var han och hans team inte helt förberedda på att vinna, och han hamnade då lite metaforiskt i händerna på den gamla tjänstemannakåren och förvaltningen.
De som tidigare kunde bromsa presidenten är nu borta. Samtidigt har krafterna runt Donald Trump förberett sig på en eventuell seger i åtminstone ett och ett halvt år.
Göran Djupsund nämner den ultrakonservativa planen ”Project 2025”, som tagits fram av en tankesmedja.
– Även om Trump påstått sig ta avstånd från planen är det nog trots allt den som gäller ganska långt.
Det finns också namn klara på personer som kan sättas in på olika viktiga positioner, inklusive sådana inom försvarsmakten.
– Det är lojalister som kommer att bemanna de centrala posterna.
Alla kort på hand
Republikanerna verkar i skrivande stund ta hem majoriteten både i senaten och representanthuset.
– Trump har det som i pokertermer heter ”straight flush”. Det betyder att han starkt och snabbt kan driva igenom olika saker.
Göran Djupsund ser fyra områden där det nu finns anledning till oro ur ett europeiskt perspektiv. Det första området är säkerhetspolitiken och kanske framför allt det ekonomiska stödet till Ukraina som nu kan få stryka på foten.
Det andra området är vad som ska hända inom ekonomin.
– Någon typ av tullar och tariffer blir det. Framförallt gentemot Kina men högst sannolikt även gentemot europeiska varor. Sett ur Finlands perspektiv är ju USA vår största mottagare av export.
Synen på klimatet
Ytterst kritisk ur en global synvinkel är klimat- och miljöpolitiken, säger Göran Djupsund.
– Där vill han dra sig ur det internationella miljö- och klimatsamarbetet så långt det bara är möjligt. Det är ytterst illavarslande.
Medborgerliga rättigheter och demokrati är det fjärde området Göran Djupsund är bekymrad över. Ur en mer intern amerikansk synvinkel nämner han aborträttigheter, flyktingfrågor och migration.
– Det är sådant som drabbar amerikanerna, och där kan man tycka synd om hela gänget.
Summa summarum ser alltså Göran Djupsund att det både inom USA och globalt nu finns anledning till oro:
– Effekterna av att han blev vald och att han har hela kongressen med sig kan vara ytterst ödesdigra.
Trumps trippelseger
• Donald Trump vinner den så kallade ”popular vote”, vilket betyder att han fick flest röster totalt i valet.
• Vem av kandidaterna som får majoriteten i kongressens kamrar, det vill säga senaten och representanthuset, är avgörande för med vilken kraft den valda presidenten kan få igenom sin agenda. I går talade allt för att republikanerna får majoritet i båda kamrarna.