Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) säger att mycket av det som framkom på måndagen var oroande.
– Mycket av det han sade i sitt invigningstal är saker han sagt i valrörelsen. Min egen slutsats är: hoppas det inte blir så illa som det låter.
Vad är det som oroar dig?
– Införandet av tullar och skatter som skulle påverka världsekonomin, att USA ska dra sig ur Parisavtalet och hur arbetet med Nato kommer att fortsätta. Det finns analyser i riksmedia som visar att om alla tullar och skatter som det pratas om verkligen införs så kan Finland förlora kring 20.000 arbetsplatser. Det är förstås väldigt allvarligt.
Hon säger också att det är svårt att sia om vad Trump vill med sitt prat om att köpa Grönland.
– Han talar ju också om att Mexikanska gulfen ska bli Amerikanska gulfen och att han vill återta Panamakanalen. Det är obehagliga signaler.
På installationen gjorde entreprenören Elon Musk en gest som uppfattats som fascistisk.
Hur reagerade du på gesten?
– Den var direkt obehaglig.
Katrin Sjögren säger att det nu är upp till Europa att växla upp.
– Det är upp till EU att nu stå upp för och fundera över klimatfrågor, vår konkurrensförmåga och vår försvarsförmåga. Jag sätter stor till tro till Ursula von der Leyen som är EU-kommissionens ordförande.
Grönland och Åland
Susann Simolin är direktör för Ålands fredsinstitut. Hon säger att det kommer så många olika utspel från Trump att det är svårt att sortera vad som blir verklighet och vad som inte blir det.
– Mycket verkar spontant. Det mest utmärkande är att det skapar stor oro världen över och i det politiska spelet.
När det gäller hans uttalanden om att han vill köpa Grönland betonar Susann Simolin Grönlands självbestämmanderätt.
–Det är de som avgör vad som händer framöver. Det är också problematiskt för Danmark hur de ska hantera situationen med en viktig allierad och handelspartner.
De har tagit det rätt lugnt hittills, vilket säkert är bra i och med att mycket är så oklart.
Finns det några paralleller här mellan Åland och Grönland?
– Inte direkt. Men båda är trots allt nordiska områden med självstyre på strategiskt viktiga områden. Det finns också stora skillnader. Grönland har helt andra naturresurser och grönlänningarna är ett urfolk med en historia av kolonialism. Dessutom har Grönland en stark självständighetsrörelse på ett sätt som vi inte har här. De internationella intressena skiljer sig också, bland annat har USA, Ryssland och Kina intresse av Grönland.
Det är osäkert vilka principer som ska styra världspolitiken framöver.
– Hur viktigt blir geoekonomi och så kallad dealmaking jämfört med exempelvis folkrätten? Det återstår att se.
Ukraina viktigast
Riksdagsledamot Mats Löfström säger att Trump visade på samma kompromisslöshet i sitt tal under installationen som han gjort i sina kampanjtal.
– Det fanns inte så mycket tecken på att han vill ena amerikanerna.
Hur tror du hans kommande mandatperiod blir jämfört med hans senaste period?
– Han har nu ett starkare mandat och ett bredare stöd. Han har även lärt sig av tidigare misstag. Dessutom fanns fem av världens rikaste män på plats under installationen, förra gången tog de avstånd.
Mats Löfström säger att hoten om tullar och skatter är mycket reella.
– Finland behöver ha mycket aktiv kontakt med presidentadministrationen och visa på att handelshinder är något alla förlorar på i längden. Trump är en som siktar mot stjärnorna och åtminstone når trädtopparna. Hans utspel om Grönland och Panamakanalen har redan gett visst resultat.
Men den viktigaste frågan för Finland och Åland är den om Ukrainas framtid.
– Vi får en mycket farligare värld om det är så att den ukrainska staten upphör. Det har stor betydelse för den säkerhetspolitiska värld där Finland och Åland befinner sig.