Ensemblen är på plats i stenladugården i Önningebymuseet för att ge en förhandsvisning av vad teaterpubliken har att vänta nästa vecka, när ”Den stora tavlan” har premiär.
Teaterföreningen i Mariehamn sätter upp pjäsen efter Kjell Ekströms nyskrivna manus. Han har både grundat och lett Önningebymuseet, och att han nu har skrivit historien om konstnärerna i Önningebykolonin borgar för autenticiteten.
–Väldigt lite är påhittat, säger han.
I stället baserar sig pjäsen på hundratals brev och tusentals tidningsnotiser.
–Mycket av dialogen är hämtad från breven.
Han nämner en replik som konstnären Hanna Rönnberg (Maria Mäntylä) fäller om J.A.G. Acke (Daniel Dahlén) och Eva Acke Topelius (Malin Saine).
–Hannas utbrott om att de ”sliskar och slaskar inför vuxet folk” är ett direkt citat från ett brev, säger Kjell Ekström.
Han funderade på att skriva en pjäs om kolonin i cirka åtta år innan han faktiskt gjorde det. Att nu se hur texten får liv känns jättebra, säger han.
–När skådespelarna klädde på sig scenkläderna för första gången var det nästan ruggigt. En del av dem blir porträttlika, säger han.
Sin tids kändisar
Handlingen cirkulerar till stor del kring Acke och olika händelser i samband med att han målade tavlan ”Snöljus”, som Önningebymuseet köpte tidigare i år och som nu går att beskåda i rummet intill teaterscenen.
Acke beskriver själv sin vision i pjäsen som ”gnistrande snö, kristaller och ett vidunderligt vinterljus som kommer från ingenstans”.
–När jag skrev pjäsen visste jag inte att vi skulle äga ”Snöljus”. Tavlan är den röda tråden. Men vägen fram till den är ganska lång, säger Kjell Ekström.
J.A.G. Acke stod i centrum för kolonin, som dess nav och hjärta.
–Flera av flickorna var förälskade i honom. När han lämnade kolonin gick luften ur den lite grann.
Konstnärerna var sin tids kändisar.
–Man kunde läsa om dem i tidningarna, precis som vi gör om sportstjärnor och idoler i dag.
Postmästaren Uno Godenhjelm nämns till exempel i pjäsen. Han skrev många sådana notiser om Önningebykolonins konstnärer.
”Ett stycke bra teater”
För regin står skådespelaren Nicklas Lantz, som debuterar som regissör.
–Det är helt otroligt att få göra det här på den rätta platsen, i den historiska miljön. Det är min regidebut och man kunde kanske ha valt en enklare grej att börja med. Men varför inte börja med något som är svårt, säger han.
Han tycker inte att man behöver ha stora förkunskaper om konstnärerna och kolonin för att se pjäsen.
–Det får inte bli viktigt att folk vet exakt vem som är vem. Jag vill undvika en historisk stadsvandring och jag vill i stället lyfta fram Kjell Ekströms manus. Förhoppningsvis ska man ha en bättre bild av konstnärerna när man går härifrån, men jag hoppas att man även har fått se ett stycke bra teater, säger Niklas Lantz.
Anna Jakobsson