Fyren Sälskär engagerar Bengt Häger av olika skäl. Han far, Conrad Häger, var en av de sista fyrvaktarna här och Bengt och hans bröder är uppvuxna på fyrlandet. 2004 gav Bengt ut en uppskattad bok om Sälskärs fyr.
- Men jag tycker också att Sälskär och fyrar överhuvudtaget är fantastiska platser att visa upp för besökare, säger han.
Under åtta år har Bengt sommartid guidat besökare på utfärd till Sälskär. Överlag älskar besökare att komma ut till fyrar, Bengtskärs fyr i Hitis är ett välbesökt turistmål.
Seg process
Det är statens sjöfartsverk som ansvarar för alla fyrbyggnader men naturligtvis vet man inte hur det står till med alla enskilda fyrar.
Men det vet lokalbefolkningen och Bengt Häger har utsatt sjöfartsverkets tjänstemän för "ett riktigt nötande".
Han påtalade att fönster i fyren var trasiga och att byggnaden skadades av fukt, likaså påpekade han att det var dumt att sätta igen ventilationen i fyrtornet.
- Till sist hade jag tur och kom i kontakt med överingenjör Peter Lindberg och han tog itu med det som måste göras så nu är fyren både rappad, målad och fixad, konstaterar han.
Även i framtiden kommer sjöfartsverket att ansvara för fyrens underhåll, den blivande föreningen får under fem år disponera Sälskär.
Idéer finns
För att göra Sälskär till ett attraktivt utflyktsmål finns det saker som måste åtgärdas.
- Vi måste anlägga en hamn där det finns möjlighet att dra upp båtarna på land. För m det blåser upp hastigt vid Sälskär kan båtarna snabbt komma i fara. De som bara vistas på sjön på fritiden inser inte alltid vilken kraft det finns i havet, säger Bengt Häger.
Han hoppas att föreningen för Sälskär får många medlemmar och att folk jobbar ideellt och med talkoanda. Det finns också planer på att lillstugan på ön ska kunna användas av besökare.
Så fort föreningen bildats och registrerats ska man också börja söka pengar till projekten bland annat från Leader, som stöder utvecklingen av turism på landsbygden.
Benita Mattsson-Eklund