Efter flera år av utmaningar har Ömsen under de senaste åren genomfört en strategisk omställning för att förbättra sin försäkringsverksamhet. Fokus har legat på att minska riskexponering på återförsäkringsmarknaden, effektivisera driften och på att växa såväl lokalt som utanför Åland – med målet att skapa en mer stabil och lönsam affär.
I ljuset av det gick det både bra och dåligt 2024. Premieintäkterna växte, återförsäkringskostnaderna minskade och driftskostnadskvoten sjönk – men resultatet försämrades ändå med 2,9 miljoner euro.
– Det är flera saker jag är riktigt nöjd med. Premieintäkterna ökar samtidigt som vi tar en större andel av premierna själva och minskar det vi delar med återförsäkrarna. Driftskostnaderna minskar också procentuellt – men skadorna sätter en enorm prägel på resultatet, säger vd Thomas Lundberg.
Ingen enskild skada
Ömsen har som långsiktigt mål att hålla skadekvoten, det vill säga förhållandet mellan skadekostnader och premieintäkter, på 70-75 procent. 2024 blev skadekvoten 84,5 procent.
– Vi har inte haft någon enskild storskada, men vi har sett nästan dubbelt så många bränder i bostadshus, fritidshus, lagerlokaler och liknande jämfört med ett vanligt år. Vi ser ingen röd tråd eller att vi kunnat påverka situationen utan tror att det handlar om en skadeanhopning, där det helt enkelt råkade bli många bränder 2024.
Sådana år får man samtidigt räkna med, konstaterar Thomas Lundberg. Särskilt då Ömsens nya strategi innebär att man är mer exponerade för volatilitet än tidigare.
– Tidigare återförsäkrade vi även små skador, vilket gav ett mer förutsägbart resultat. Nu återförsäkrar vi endast större skador, vilket gör att år som 2024, med många småskador, får större påverkan.
Bra försäkringsportfölj
Thomas Lundberg ser dock inga utmaningar med diversifieringen eller riskallokeringen i försäkringsportföljen, särskilt inte på Åland.
– Vårt fokus är på att höja premieintäkterna. Vi kan nå stora skalfördelar om volymerna stiger med vettiga skadekvoter. Sedan finns det ett område vi behöver hålla koll på och det är sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Inget försäkringsbolag i Finland tjänar pengar på det i dag.
Premieintäktsökningen berodde främst på erbjudandet om ersättande sjukkostnadsförsäkring till svenskspråkiga Aktiakunder, vilket gav 4.000 nya kunder under 2024, samt på tillväxten på den åländska marknaden.
Dotterbolaget Ålands Försäkringars verksamhet i Sverige går enligt Thomas Lundberg bra.
– Vi såg ingen större tillväxt men lönsamheten i den svenska affären är bra. Vi skulle gärna växa och göra mer i Sverige.
Under 2024 började Ålands Försäkringar även med införsäkring av lagstadgad olycksfallsförsäkring för företagare i Finland i samarbete med Finlands Företagarskydd Ab, som är ett försäljningsbolag delägt av Aktia Livförsäkring och Veritas Pensionsförsäkring.
– Allt i Finland görs tillsammans med olika partners och vi hoppas kunna komma med fler nyheter därifrån så småningom.
Bättre placeringsverksamhet
Placeringsverksamheten hade ett bättre år och visar ett resultat på fem miljoner euro för 2024, att jämföra med 2,8 miljoner euro 2023.
– Vi har under de senaste åren arbetat mycket med våra onoterade tillgångar och utvärderat deras värden. Nedskrivningar har tyvärr dragit ner resultaten, men nu börjar vi nå ett bättre läge.
Placeringsportföljens resultat var dock inte tillräckligt för att kompensera för underskottet i försäkringsverksamheten, och före utjämningsbeloppet blev totalresultatet minus en halv miljon euro. Efter utjämningsbeloppet uppgick förlusten på sista raden till 1,6 miljoner euro.
Ömsen resultat 2024
(miljoner euro)
Uppgifterna inom parentes avser motsvarande period 2023
• Premieintäkter 32,2 (30,6)
• Utbetalda ersättningar -25,0 (-22,2)
• Försäkringstekniskt bidrag innan utj.bel -5,4 (-2,5)
• Försäkringstekniskt bidrag -6,4 (-3,4)
• Placeringsverksamhetens bidrag 5,1 (2,8)
• Resultat före skatt och utj.bel -0,5 (0,3)
• Räkenskapsperiodens resultat -1,6 -(0,8)