Väggarna i Nipås lokaler pryds återigen av konst. Efter ett uppehåll på cirka ett år är tanken nu att låta åländska och nordiska utställare ställa ut en månad i taget, året om.
– För vår nya direktör Tasso Stafilidis och för resten av oss i personalen är det viktigt att stötta lokala konstnärer. Men vi ser också fram emot att bjuda hit nordiska aktörer, säger Nipås projektledare Therese Hjälmarstrand.
Vill berätta om hantverket
Den första utställaren för i år är textilkonstnären Berit Olanders. Hon är född i Finström och bor numera i Mariehamn, och har även spenderat många år utomlands i bland annat Tanzania och Bangladesh.
På 70-talet utbildade hon sig vid dåvarande Konstindustriskolan i Göteborg. Åren därefter sysslade hon främst med bildväv, men på senare år har hon även arbetat som bildlärare, skrivit boken ”Vemses flicka är du då?” och målat. Tidigare i år ställde hon ut målningar på Ålands Konstmuseum, men inför utställningen på Nipå bestämde hon sig för att leta upp sina gamla bildvävar.
– Dels kändes det synd att låta vävarna ligga hoprullade i min ateljé. Dels vill jag uppmärksamma och berätta om bildväveriet som hantverk, eftersom ingen på Åland håller på med det i dag, säger hon.
Skarpa färger
Det är framför allt bildvävar som Bertin Olanders skapade på 80-talet under sina år utomlands som visas i utställningen ”Bildvävar”.
Hennes man Ola Olanders arbetade som biståndsexpert på den tiden. När han flyttade i tjänsten flyttade Berit Olanders med – och tog med sig sina vävstolar.
– Jag tog med min ateljé dit vi flyttade. I Tanzania satt jag ute i naturen och skapade, alltid med mycket färg. Jag tycker om skarpa färger och när ytor möts, säger hon.
När paret flyttade till Bangladesh förändrades konsten, berättar Berit Olanders.
– Där fick jag skaparkris. Det var aldrig tyst och det var alltid människor över allt. Vävarna jag gjorde där blev annorlunda jämfört med dem i Tanzania, säger hon.
Även nya verk
Utställningen består inte enbart av bildvävar från 80-talet. För några år sedan frågade Berit Olanders döttrar nämligen om hon inte kunde visa dem hur man gör bildväv, och efter ett uppehåll på över 20 år skapade hon några nya verk.
– Jag visste inte om jag fortfarande kunde, men när mina döttrar visade intresse för bildväven bestämde jag mig för att prova igen. Jag visar därför även upp några nya bildvävar på utställningen, säger hon.
Vernissage hålls torsdagen den 19 september klockan 18. Därefter är man välkommen förbi Nipås lokaler oktober ut för att ta del av utställningen.
– Det är nästan alltid någon personal här, annars är man välkommen att ringa oss eller Berit för att boka en tid, avslutar Therese Hjälmarstrand.