#Booktok är för vissa en självklar term – och för andra fortfarande helt obekant. Under hashtaggen finns på det sociala mediet TikTok hundratusentals videor där användare recenserar, visar upp, pratar och tipsar om böcker. Videorna riktar sig främst mot ungdomar och unga vuxna.
En av dem som hittat flera boktips på plattformen är 17-åriga ålänningen Céline Flöjt. Under förra hösten kände hon att hon helt hade tappat motivationen till att läsa. Samtidigt uppmärksammade hon på TikTok att vissa böcker började synas i flödet om och om igen.
– Ett halvår senare, i maj, var jag på Akademibokhandeln som har en hylla med Booktok-böcker och såg boken ”The Seven Husbands of Evelyn Hugo”. Jag ville verkligen läsa den – och jag tror att det var för att jag hade sett den så många gånger på TikTok.
– Jag var lite rädd att jag inte skulle orka läsa, men jag började dagen efter och hade läst ut den mindre än en vecka senare.
”Det är coolt att läsa”
En anledning till att böckerna som trendar lockar är att man hör mycket om dem på forumet, en annan hur användarna presenterar dem.
– De kan få det att se så mysigt ut, och visar att det är coolt att läsa, säger Céline Flöjt.
Vilken typ av böcker som trendar varierar enligt henne ganska mycket.
– Det är ganska splittrat. Till exempel känns boken ”Normal People” ganska verklig. ”The Seven Husbands of Evelyn Hugo”, ”Malibu Rising”, och ”Daisy Jones and the six” utspelar sig alla på 70-talet. En annan populär som heter ”Song of Achilles” handlar om grekisk mytologi.
Många av de böcker som ökar i popularitet via appen har några år på nacken.
– Det är ganska coolt. Det finns en bokserie som heter ”Shatter Me” som jag läste när jag gick i fyran eller femman som folk pratar om nu för att den trendar. Jag läste aldrig klart serien då, men jag hoppas att jag hittar den igen nu.
Fortsätter inspireras
Céline Flöjt hittar fortfarande mängder av tips på Booktok och lägger ibland också själv upp videos med hashtaggen, även om hon främst använder forumet som en videodagbok.
– Jag lägger upp klipp från min dag, och om jag läser har jag med det. När jag känner att det passar lägger jag till hashtaggen.
– Man kan hitta folk med samma intressen. Via böckerna finns det mycket att prata om, och man kan hitta en gemenskap i det.
Stark trend
Trenden märks av även på andra håll. Pernilla Söderlund som är bokhandlare på Mariehamns Bokhandel säger att det har påverkat vilka böcker de beställer in och skyltar med.
– De böcker som trendar säljer mer.
Främst märks det av på unga att Booktok påverkar bokvalet, som enligt Pernilla Söderlund också bidragit till att fler väljer böcker på engelska.
– Man kan höra dem prata sinsemellan i butiken om olika böcker därifrån.
Att appen inspirerar många till att läsa är det ingen tvekan om. Enligt en studie från SOM-institutet i Göteborg har unga mellan 16 och 29 år börjat läsa mer under 2021, och läsandet av tryckta böcker ökade under året med sex procentenheter. Andelen ungdomar som i studien uppger att de läser någon form av böcker är högre än i målgruppen 30 till 64. Studien nämner utöver pandemin TikTok som en bidragande orsak till läsningen bland unga.
Som flera andra bokhandlar har Mariehamns Bokhandel också sorterat böckerna så att de ska vara lätta att hitta, och hade tidigare skyltat i fönstret med Booktok-böcker. Pernilla Söderlund gillar själv fenomenet.
– Det är jätteroligt att det är personliga boktips, och det som är ännu roligare är att en yngre publik hittar tillbaka till läsningen. Bokhandeln har fått en renässans!