Mariehamns stads konstnärliga miljögestaltning har fått tre nya tillskott. Djurskulpturerna, skapade av Johan Karlsson och Ulrika Kjeldsen, är placerade i bostadsområdet Södra Lillängen.
I går uppmärksammades den nya offentliga konsten och konstnärerna under en invigning.
Stadens nyaste bostadsområde ligger naturskönt och man har vinnlagt sig om att miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt. Projektet med att smycka det drog i gång hösten 2020, redan innan området hade börjat bebyggas med hus.
Dåvarande kulturledare Lars Midbjer berättar att stadens referensgrupp för konst valde att satsa på två eller tre verk. Budgeten var på cirka 58.000 euro, vilket inkluderar allt från markarbeten och gjutningar till ljussättning och konstnärsarvoden. I gruppen som tog beslutet fanns också kultur- och fritidsdirektör Fredrika Sundberg, kulturnämndens ordförande Erica Sjöström samt numera pensionerade stadsarkitekten Sirkka Wegelius.
”Gillar att räven smyger omkring”
Södra Lillängen har en historia av djurliv, det ville man ta fasta på.
– Vi bestämde oss direkt för att köpa in ett konstverk av Johan Karlsson, en räv, säger Lars Midbjer.
Räven känner många igen från Mariehamns stadsbibliotek, där den tidigare stod.
– Jag har byggt den på mitt eget traditionella vis med gammalt skrot, säger Johan Karlsson.
Metallkonstnären visste inte att räven skulle hamna just här när han skapade den.
– Den skulle till en utställning i Helsingfors, men den blev inte av på grund av pandemin. Då hamnade räven hit i stället, och det blev bättre.
Han har själv fått välja den exakta placeringen, på en kalkfuktäng nära ett promenadstråk.
– Om man inte vet om att den står här kanske man hajar till. Jag gillar att den smyger omkring här. Hoppas den inte skrämmer någon bara, säger han.
Tema: djur och uppväxt
För det andra verket gjordes ett riktat anbudsförfarande, staden annonserade i Sverige, Finland och på Åland. Intresset var rekordstort, det kom in 133 intresseanmälningar varav 13 av dem var från åländska konstnärer.
– Det var ett digert material att gå igenom, säger Lars Midbjer.
Urvalsprocessen gjordes i flera steg. Först valde referensgruppen ut 25 intressanta konstnärer, sedan erbjöds fem av dem skissuppdrag. Tre av dem var från Sverige, en från Finland och en från Åland.
2021 valdes åländska Ulrika Kjeldsens skisser – dels en skulpturgrupp med getter och killingar som heter ”Min uppväxt”, dels fyra ekorrar som finns utplacerade på lyktstolpar i området.
– Tanken med ”Min uppväxt” är att det här har varit ett lantbruksområde, och att det vore intressant att använda ett djur som haft en relation med människan, säger hon.
Bild
– Eftersom det här är ett område där det förhoppningsvis kommer att finnas barnfamiljer så handlar det om att växa upp. Från killingen som behöver hjälp att komma upp på stenen, till att den klarar av att klättra upp själv. När killingarna har blivit stora nog går de ut på egna äventyr.
Fick inte svetsa själv
Ulrika Kjeldsen riktar ett särskilt tack till hantverkaren Sture Ahlström. Under arbetet med att svetsa getterna blev hon gravid och kunde inte svetsa själv.
– Svetsångorna är ohälsosamma när man är gravid. Då fick jag hjälp av Sture, utan honom hade det inte varit klart ännu, säger hon.
– Jag var bara ett verktyg, säger Sture Ahlström och fortsätter:
– Det var jätteintressant att se hur det växte fram. Ulrika stod där med sina krokiga bitar. Hon vred och vände på dem, och visste precis var de skulle vara. Plötsligt stod det en get där.
Lars Midbjer berättar att det fanns stränga EU-regler att förhålla sig till när det gäller olika mått, som finns av säkerhetsskäl.
– Det har varit pyssligt, men görbart, säger Ulrika Kjeldsen.
Avråder från att klättra
Killingarna och getterna är placerade centralt i området, i närheten av lekplatsen.
– Vi vill undvika att barn klättrar på dem. Men vi tror och hoppas att verken får klara sig ostört, säger Lars Midbjer.
Runt omkring i bostadsområdet finns fyra ekorrar som klättrar på olika lyktstolpar.
– De är jämnt utspridda, och ger lite mer glädje i vardagen. Har man inget att göra kan man gå på ekorrjakt med vänner, släktingar och barn, säger Ulrika Kjeldsen.
Fredrika Sundberg berättar att responsen på konsten från de boende i området är positiv.
– Jag tror att det uppskattas att det satsas på det estetiska i bostadsområden. Det ger en identitet till platsen, säger hon.