Med sina filmer vill regissören Leena Kilpeläinen och producenten Merja Ritola och lyfta betydelsefulla konstnärskvinnor som de anser får för lite uppmärksamhet. Bland deras tidigare produktioner finns bland annat dokumentärfilmen om designern Maija Isola (1927–2001) som ligger bakom Marimekkos kändaste mönster.
– Den dokumentären gjorde vi eftersom alla känner till Marimekko, men ingen vet vem Maija Isola är. För oss är det viktigt att ge kvinnliga konstnärer den uppmärksamhet som de förtjänar, säger Merja Ritola.
Att det görs en film om Elin Danielson-Gambogi är på tiden, menar de. Under sin livstid var hon välkänd i Finland som en framstående representant för friluftsmåleriet och naturalismen, samt för sina kontroversiella porträtt av lättklädda kvinnor. Men efter sin död glömdes hon bort.
– I dag vet bara de som är väldigt konstintresserade vem hon är. Det önskar vi ändra på, säger Leena Kilpeläinen.
Före sin tid
Idén till dokumentären fick Leena Kilpeläinen när hon läste Salla Leponiemis bok om Elin Danielson-Gamboni, ”Niin kauan kuin tunnen eläväni” (Så länge jag känner mig levande). Boken skildrar en egensinnig och självständig konstnär som reste ensam, gick på restauranger, rökte och inte brydde sig om vad andra tyckte och tänkte.
– Elin var väldigt självständig och före sin tid. Det är inte bara hennes konst vi vill lyfta i dokumentären, utan även hennes kvinnokamp, säger Leena Kilpeläinen.
– På hennes tid var det till exempel bara män som fick måla nakna kvinnor, men hon gjorde det ändå. Hon var en pionjär på många sätt, säger Merja Ritola.
Finland, Åland och Italien
”Elin Danielson-Gamboni – A Portray of a Woman” förväntas bli cirka 90 minuter lång och vara klar 2026.
Filmen spelas både in i Helsingfors, där Danielson-Gambogi som 15-åring skrevs in vid Finska konstsällskapets ritskola, och på Åland, där hon både sommar- och vintertid var en del av konstnärskolonin Önningebykolonin. Dessutom spelas flera scener in i Italien, där hon tillbringade sitt liv efter att hon gifte sig med målaren Raffaello Gambogi 1898.
– Bara i Italien kommer vi spela in i fyra olika städer. Så det här är ett långt projekt, berättar Leena Kilpeläinen.
I veckan befinner sig Leena Kilpeläinen och Merja Ritola på Åland för castings och inspelningar. Bland annat ska de spela in en intervju med Anders Wiklöf, som har fem tavlor av Danielson-Gaboni hemma.
– I dag ska vi först spela in på landskapet, och sedan hos Anders Wiklöf. Vi har ett fullspäckat schema här. Men vi kommer komma tillbaka till Åland, både senare i höst, i vinter och i vår, säger Leena Kilpeläinen.
Uppmärksamhet till Önningebykolonin
Projektet har beviljats filmstöd från Ålands kulturdelegation. Ålands filmkommission med Bent Blomqvist i spetsen var drivande för att bevilja stödet, då han menar att filmen på många sätt gynnar Åland.
– Dokumentären lyfter inte bara en viktig kvinna, utan även Önningebykolonin och den friheten och jämställdheten som fanns där. Det ligger i filmkommissionens intresse att lokala aktörer lyfts i de filmer som görs, säger han.
– Egentligen borde man göra en hel dokumentär om Önningebykolonin. Det får bli vårt nästa projekt, avslutar Leena Kilpeläinen.
Fakta
”Elin Danielson-Gamboni – A Portray of a Woman”
• Vad: Dokumentärfilm om den finlandssvenska konstnären och Önningebykolonisten Elin Danielson-Gamboni.
• När: Beräknas vara klar 2026.
• Regissör: Leena Kilpeläinen.
• Producent: Merja Ritola.
• Lokal producent: Johan Karrento.
• Övriga aktörer: Ålands Kulturdelegation har beviljat projektet 15.00 euro av den totala kostnaden på 365.000 euro. Projektet söker ännu stöd från andra aktörer.