När finska inbördeskriget bröt ut år 1918 var Aili Nilsson 26 år gammal. Det är i augusti samma år som ”Faster Ailis dagböcker – hennes vardag i krigstidens Helsingfors” tar avstamp. Boken handlar om hennes liv, kriget, och vardagen.
Aili Nilsson var Derrick Nilssons faster. Derrick Nilsson är Gunnel Nilssons man. År 2019 gav hon ut hans memoarer ”Nästan hundra år”. Med i den boken finns vissa delar av Aili Nilssons dagboksanteckningar. Gunnel Nilsson tyckte att de var spännande och bestämde sig för att renskriva alla sex dagböcker. Vid den tidpunkten fanns böckerna sparade hos olika släktingar, men Gunnel Nilsson fick efter lite efterfrågningar tag i alla.
– Vi sökte med ljus och lykta. Alla i släkten är intresserade av att läsa dem, så de var spridda överallt.
Släktens intresse för dagböckerna var en viktig anledning till att boken blev skriven över huvudtaget.
– Det är lättare att läsa för släkten nu. Jag har inte ändrat något, bara redigerat språket och lagt till en kort biografi.
Hårt liv
Gunnel Nilsson beskriver Aili Nilssons liv som ganska tufft.
– Jag känner henne ganska bra nu efter att jag skrivit boken, säger hon.
Aili Nilsson föddes 1892 i Uleåborg och bodde i Helsingfors. Hon arbetade som bibliotekarie och blev senare även författare. Hon var ogift, men blev förmyndare till sin brorsdotter efter broderns bortgång. Hon var intresserad av världen omkring sig och läste på om många politiska frågor.
– Åland är nämnt på ett ställe i boken, då Aili skriver att hon än inte hunnit sätta sig in i Ålandsfrågan, säger Gunnel Nilsson. Under hennes livstid upplevde Aili Nilsson både inbördeskrig och två världskrig.
– Till en början var hon tyskvänlig, som Finland var på den tiden. Hon ändrade sin åsikt senare, eftersom hon läste tidningar och lyssnade på radio.
Den politiska vändningen går att följa i dagboksanteckningarna. Andra världskriget tog slut några år innan dagboksanteckningarna avslutas, men kriget påverkade Aili Nilsson även efter krigsslutet.
– Folk har frågat varför det inte var något glädjeutrop när kriget tog slut, men livet var en hård kamp även efter det, säger Gunnel Nilsson.
I boken har hon med bilder på köpkort från 1954, som användes för att köpa mat. Boken är också illustrerad med akrylmålade bilder av Berit Olanders.
– Jag såg visioner framför mig när jag läste, och de har hon nu illustrerat, säger Gunnel Nilsson.
Perspektiv
Gunnel Nilsson tycker att ”Faster Ailis dagböcker” ger perspektiv på tillvaron.
– Jag tror att man kan få förståelse för det som varit. Man kan ju jämföra det med coronapandemin. Man kan tvätta händerna och hålla distans, och ha stor chans att klara sig. Då visste man aldrig när nästa bomb skulle komma eller om man skulle hinna till nästa skyddsrum.
Hon beskriver boken som en historisk dokumentär, som ger en realistisk bild av hur livet var under krigstiden.
– Hon skriver om allt – hur hon lappar kläder, går i matköer och oron över sin brorsdotter. Det är den verkliga verkligheten.
Boksläppet för ”Faster Ailis dagböcker” sker i morgon i sjökvarteret.