Martin Högstrands roman ”Raga” ges ut av förlaget Scriptum om cirka en månad.
– Jag tror att jag ska släppa den under en utgivningsfest med musik och uppläsning på stadsbiblioteket, möjligen i februari, säger han.
”Raga” är Martin Högstrands fjärde roman. Har har tidigare även gett ut en diktsamling.
– Den här boken och de två föregående romanerna hänger ihop tematiskt. Det är liknande frågor som behandlas och blir belysta från olika synvinklar. Stilen är däremot annorlunda, säger han.
Bokens titel är en indisk musikterm.
– Raga är ungefär vad en standard är för jazz. Något som man utgår från och improviserar kring.
Hela boken utspelar sig i Indien. Martin Högstrand har själv rest mycket i landet.
– Det är en yttre och en inre resa. Skalet är en resa som jag gjorde under fem, sex månader 2001–2002. Platserna och tiden är de samma, så det är en sorts reseberättelse. Men det är inte en självupplevd resa.
Panikartade inslag
Boken handlar om en ung man som försöker hitta en inriktning på tillvaron. Martin Högstrand har velat åstadkomma effekten av hur man i en främmande miljö kan få syn på nya sidor hos sig själv.
– Han får en gammal anteckningsbok av sin far, som också var i Indien när sonen föddes. Han har den som ett litet bollplank.
”Ragan” i boken är variationerna på faderstemat som återkommer i den.
– Att hitta sig själv är det som resan på många sätt handlar om. Han träffar andra resenärer som antingen ska bli pappor eller som förlorat sina barn. Det är en undersökning av fadersrollen, men i en exotisk miljö.
Hade du själv en omvälvande tid i Indien?
– Ja, verkligen. Jag har tagit vara på de mest häpnadsväckande episoderna, allt från hippiehedonismens livsnjutande till dussinturismens badortssemestrande. Det finns både idylliska och panikartade inslag, till exempel att bli ofrivilligt drogad av någon på en buss.
”Genomarbetad”
När Martin Högstrand skrev romanen ”Claire” sade många till honom att det var de indiska miljöerna som fastnade mest hos dem.
– Nu renodlade jag det och skrev en mycket större bok. Det här är min ojämförligt största roman.
Med sina mer än 330 sidor är ”Raga” dubbelt så lång som ”Claire”.
– Det är den absolut bästa av de böcker jag skrivit. Jag har jobbat i sex år med den och jag uppfattar den som både genomarbetad och genomtänkt.
– Man kan hitta mycket symbolik i den, trots att det inte är helt uppenbart. Men grunden är en konkret berättad berättelse.
Martin Högstrand arbetar deltid som lärare i Ålands lyceum.
– Mycket av min fritid går till att skriva böcker. Jag har också haft stipendieår.
Hur känns det att vara klar med romanen?
– Otroligt fint. Jag är så nöjd med slutresultatet.
”En äventyrsberättelse”
Boken ska säljas i både Sverige och Finland. Men den åländska marknaden är mest intressant vad gäller försäljningen.
– Jag hoppas att den ska få någon typ av räckvidd. Den har en allmängiltighet och är läsartillvänd. Den är ljus i sin grundton, positiv och på ett sätt väldigt lättläst. Jag tror att många kan ha stor behållning av den.
Den kretsar kring att få syn på den nordiska modellen för att bilda familj och bli förälder.
– Tanken om att en god far är stark och inte hemfallen till svaghet uppfattar jag som något åländskt. Det är en manlighetsbok, lite grann. Men även en manlighet i kris. Att bli pappa kan vara lite krisartat.
Martin Högstrand säger att han har lagt mycket fokus på ögonblicket när man inser att man ska bli far och vad det innebär.
– Ögonblicket när den insikten kommer är det ögonblick jag har velat fånga. Det rymmer ganska mycket. Relationen till mamman, barnet, sig själv och världen. Jag har försökt belysa så många vinklar jag har kunnat hitta.
– Det är en äventyrsberättelse, men ett inre äventyr, säger han.