Nordens institut på Ålands (Nipå) program under barnkulturhelgen ordnas dubbelt upp, en gång på lördagen och en gång på söndagen. Först visas Teater Tres föreställning ”Osamsas” för yngre barn och sedan Cirkus Uniks föreställning ”Monster” för äldre barn. Och efter det en workshop där man får prova olika cirkustekniker.
”Monster”, som kombinerar teater med cirkus, handlar om ett barn som kämpar med orostankar och låg självkänsla.
– I föreställningen hör Jailton Carneiro röster i huvudet som säger att han inte kan någonting. ”Du kan inte, det går inte”, säger Grete Sneltvedt som är projektledare vid Nipå för kultur för barn och unga.
– Sedan börjar rösten och han samarbeta och då börjar han våga. Och rösten börjar också våga. Det är en jätteviktig berättelse och från Nipå är vi mycket glada över att vi har fått hit den.
Fångar intresse
Elvira Lindberg från Cirkus Unik säger att föreställningen ”Monster” är en del av projektet ”Cirkus för mental hälsa”.
– Den riktar sig till barn i mellanstadieåldern och handlar om en pojke som kämpar med negativa tankar och psykisk ohälsa. I föreställningen lär han sig att handskas med sina monster.
Är cirkus ett bra format för ämnet?
– Det som är fantastiskt med cirkus är att det når en så bred målgrupp. Det fångar också barnens intresse på ett effektivt sätt. Vi vill blanda det med ett djupare budskap, säger Elvira Lindberg.
Efter föreställningen var det dags för workshoppen, som leds av Elvira Lindberg, Jailton Carneiro och Lisa Bjerre.
– Under den arbetar de pedagogiskt med barnen kring psykisk ohälsa och alla svårigheter man stöter på när man växer upp, säger Grete Sneltvedt.
Signe Hallberg är en av deltagarna. Hon tycker om cirkus och tycker att det är ett roligt evenemang.
– Det är bra att man både har fått titta på cirkus och göra cirkus, säger hon.
Vill hitta samarbete
Nipås direktör Kim Larsen säger att Nipå projektanställt Grete Sneltvedt i ett halvår för att göra en satsning på barnkultur.
– Det tar tid att bygga upp, men jag tror att det går att hitta ett gott samarbete om barn- och ungdomskultur på Åland. Grete och jag arbetar med att hitta en form för det.
– Vi vill få ut konst och kultur till skolorna, även för dem som inte kan komma hit. För barn väljer inte själva att ta del av konst och kultur, säger Grete Sneltvedt.
Cirkuskonsterna är ett sätt att ge barn en känsla av att man har möjlighet att bemästra sitt liv, säger hon och Kim Larsen instämmer i det.
– Man ser segern i de små människorna när de upplever att de kan mer än de tror. Det är jätteviktigt, säger han.
Cool och effektfull
Mio Lomner och Matilda Johansson är intresserade av cirkus som konstform och har även tränat det tidigare. De uppskattade föreställningen ”Monster” av flera orsaker.
– De var så otroligt duktiga. Det var jätteroligt att se den, även om föreställningen är riktad till yngre, säger Mia Lomner.
– Föreställningen var tekniskt sett väldigt cool och effektfull, säger Matilda Johansson.