Under tisdagseftermiddagen presenterades landskapsregeringens kulturpolitiska strategi för 2024-2030 i lagtinget. Strategin består av nio kategorier med tillhörande handlingsplaner, som två landskapsregeringar ska fatta beslut om.
Den tidigare strategin slutade gälla 2013, och en ny strategi har varit efterlängtad av både politiker och kulturarbetare.
– Kulturen och kulturarv är grundpelare i demokratin, vi är väldigt glada över att strategin äntligen är antagen och vi är tacksamma för att så många bidragit med för att få ihop den, säger vice lantråd Annika Hambrudd (C).
Finansiering
Hur konstnärer och andra yrkesverksamma kulturarbetare ska kunna försörja sig var en av de viktigaste kulturpolitiska frågorna inför valet. I strategin presenteras att ”säkra relevant lagstiftning för finansiering av stipendier och understöd” som en lösning. Dessutom kantas strategin av vikten av gränsöverskridande samarbeten (exempelvis Nordensamarbetet och Unesco) vilket även anses vara viktigt i försörjningen av enskilda kulturarbetare.
– Det glöms ofta bort att det inte bara är hos landskapet man kan ansöka om pengar. Det finns pengar att hämta utanför Åland tack vare internationella samarbeten. Vi vill bredda möjligheterna till kulturfinansieringen, bland annat genom gränsöverskridande samarbeten, säger byråchef Viveka Löndahl.
Barn och unga
Strategin har ett tydligt fokus på barn och unga. Att barn ska ha samma förutsättningar till att utöva och ta del av kultur, oavsett var på Åland de bor, är centralt i de förslag man lagt fram. I år kommer bland annat en undersökning att genomföras i grundskolan, för att utreda barns deltagande, utbud och behov av fritidsaktiviteter.
– Målet är att alla barn ska ha någon aktivitet att gå till efter skolan. För mig personligen är det en av de viktigaste punkterna i strategin, säger Annika Hambrudd.
Nya lagar och Alandica
Att fler lagar ska till i kulturpolitiken är en annan central del av strategin. Förutom lagar som ska göra det enklare för kulturarbetare att försörja sig vill man till exempel få till en bibliotekslag under den här mandatperioden. Dessutom finns ett mål om att ta fram en museilag, som kan utgöra en grund för samverkan mellan museer.
– På lag bygger man land, säger Gunilla G Nordlund, specialsakkunnig i kulturförvaltning.
Inför presentationen av strategin har många i kulturvärlden önskat svar på hur Alandica ska användas och finansieras. I strategin står det att man ska ”utreda alternativa former för driften av Alandica kultur och kongress inför att nuvarande avtal om hyra och drift löper ut”, men mer detaljerade förslag ges inte i nuläget.
– Vi har en god dialog med den nuvarande hyresgästen och respekterar att det nuvarande kontraktet gäller till 2028. Vi kommer fortsätta diskutera Alandica, men i nuläget kan vi bara önska och inte ålägga, säger Gunilla G Nordlund.