”Kulturpolitisk strategi för Åland 2024–2030” antogs i förra veckan. I eftermiddag ska landskapet presentera strategin närmare och gå igenom handlingsplanerna, budgeten och hur man konkret ska arbetet med Ålands kulturliv fram till 2030.
Inför framtagandet av den kulturpolitiska strategin har Nätverksgruppen för professionella konstnärer och konstutövare på Åland haft mycket att säga till om. I den slutliga versionen hoppas de att landskapet tagit deras åsikter i beaktande.
– Man behöver lyssna på oss som är sakkunniga. Inför valet i höstas var vi tydliga med vad vi vill att strategin ska fokusera på och vi har även kommenterat utkastet. Vi hoppas såklart på att man tagit till sig av våra förslag i slutversionen, säger Therese Karlsson som är ordförande för nätverksgruppen.
Alandica viktig fråga
En av de viktigaste frågorna för nätverksgruppen är att Alandica görs till ett levande kulturhus.
– Alandica är en av våra viktigaste frågor, det är enormt viktigt, inte bara för kulturarbetare utan för hela Åland, att Alandica prioriteras, säger Therese Karlsson och fortsätter:
– Sedan hoppas vi också på att bli inbjudna som sakkunniga när man utvärderar och debatterar den här strategin. Det är väldigt välkommet att bjuda in oss professionella i diskussionen.
Alandica har varit i fokus under den kulturpolitiska debatten länge. Under en debatt på stadsbiblioteket i höstas diskuterades hur kulturhuset ska användas och hur det ska finansieras efter 2028, eftersom det nuvarande hyresavtalet går ut då. I landskapets kulturpolitiska strategi finns en punkt om att utreda alternativa former för driften av Alandica efter att avtalet löper ut. Andra punkter i strategin handlar om kommunernas kulturpolitiska ansvar, konstnärers försörjning, att prioritera barn och ungas rätt till kultur och kulturellt och socialt samarbete inom äldreomsorgen.
Eftermiddagens presentation av strategin är för media. En presentation för allmänheten kommer hållas vid ett senare tillfälle.