METALL – samlingsutställning
I år har Ålands slöjd och konsthantverk smide/metall som tema. Sju konstnärer som jobbar med metall på olika sätt har inbjudits för att delta i utställningen på Galleriet. De är Ulrika Kjeldsen, Tanja Spormann-Karlsson, Olivia Sarling, Anna Sundblom-Westerlund, Johan Karlsson, Robin Mattsson och Bert Johansson.
Smeden Olivia Sarling arbetar ofta traditionellt men har en modern twist. Till den här utställningen bidrar hon bland annat med en 3D-tavla och en liten skulptur.
– Jag kombinerar gärna det industriella med det organiska. Jag blandar gärna formspråk och använder mycket nitar, jag tycker om hur de ser ut.
Tavlan är en smidd växtbukett på trä med blad, spröten och blommor.
– Det är främst fantasiväxter. Jag gillar att få det krämigt och mjukt, så att rörelsen blir mer naturlig.
Skrotinsekter
Johan Karlsson ställer ut tre skrotskulpturer, nämligen en spindel på en älgskalle, en trippel trubbelsvamp och en tvestjärt.
Tvestjärtens stjärtdel är gjord av en tandläkarborr och också gamla fjädrar från studsmattor använder han i sina skulpturer.
Spindeln på älgskallen är gjord av olika kugghjul och har håriga ben.
– För att fästa spindeln på skallen måste jag borra i skallen och det uppstår en väldigt obehaglig lukt då, det är någon form av kadaverlukt, säger Johan Karlsson.
Den trippla trubbelsvampen är en köttätande svamp som lever på havets botten och med sina munnar fångar den fiskar.
– Intill skulpturen finns ett recept över hur man tillagar svampen. Den ska serveras med en söt cider.
Konst där människor är
Ulrika Kjeldsen bidrar med tre verk som är del av en serie där hon har önskan om att konsten ska komma ut till människor.
– Jag vill att konsten ska komma dit där människor är. De här verken har under sommaren hängt i Esplanaden i Mariehamn och de får gärna i framtiden pryda något bostadsområde eller så. Det är viktigt med konst där människor bor.
Hennes verk i svetsad stål påminner om streckgubbar i sitt tillsynes enkla utförande.
– Tanken är just att det ska vara så enkelt som möjligt.
Tanja Spormann-Karlsson har gjort en maffig ljuskrona i järn, koppar, mässing och papier maché.
– Den är inte ny, men jag tog med den på den här utställningen. Jag visar också skålar i järn. En av dem har en kopparsöm och den andra är ett återbruk från när vi skulle kasta ut en ackumulator då vi bytte värmesystem i huset.
Guld- och silversmederna visar sina alster senare i år i en skild utställning.