Luciatraditionen kom till Sverige redan på 1700-talet och spred sig senare till resten av Norden. På Åland väcktes en längtan efter ett eget luciafirande och år 1944 var det äntligen dags. Det var Mariehamns Ungdomsgille med ordförande Åke Bamberg i spetsen som arrangerade firandet och den 25 november 1944 presenterades den stora nyheten i Ålandstidningen.
Ålands lucia skulle koras av en jury och unga flickor på Åland fick skicka in fotografier på sig själva till tävlingen. Juryn skulle därefter välja ut fem kandidater och utifrån dem kora en lucia. 13 flickor från både staden och landsbygden anmälde sitt deltagande och den 8 december 1944 valdes Hedvig Larsson från Hammarland till Ålands första lucia.
Luciabal på Socis
På luciadagen den 13 december uppvaktade Ålands lucia Julius Sundblom, sjukhus, barnhem och ålderdomshem. Det bjöds på kaffe och lussebullar till samtliga. Under kvällen mottogs lucia vid församlingshemmet utav luciasången som framfördes av Mariehamns Sångkör och Mariehamns Ungdomsgilles kör. Därefter gick luciatåget genom Mariehamn, från församlingshemmet till stadshuset. Planen var att det skulle hållas ett fackeltåg, men på grund av dåvarande krig rådde en mörkläggningsbestämmelse, så facklorna fick förbli släckta.
Utanför stadshuset sjöng allmänheten luciasången ackompanjerad av FBK:s hornorkester när lucia togs emot. I stadshuset hölls en fest med bland annat sång, musik och flera tal. Därefter överlämnade stadsfullmäktiges ordförande luciasmycket till lucia. Senare på kvällen hölls en luciabal i Societetshuset.
Högtiden blev mycket lyckad. Nästan hela Mariehamn var ute för att se det nya luciatåget och festen blev bra. Pengarna som samlades in under tillställningen skulle understöda fattiga och sjuka på Åland under julhelgen. Lucia är än i dag en folkkär tradition som sprider ljus och glädje i den mörka vintertiden.