I Mariehamnsmuseet pågår förberedelserna för fullt inför vernissagen av årets sommarutställning. Det hänger stora planscher på väggarna och mitt i rummet står fotografen Olle Strömberg och sätter fram 1920-talssaker från Ålands fotografiska museum. Arrangemanget drivs av Miniatyrstadens vänner r.f. med Jonna Kevin i spetsen.
– Det finns mycket dokumentation och kunskap om livet i Mariehamn för 100 år sedan. Hur man byggde och hur man levde då. Invånarna är välkomna att bidra med egna minnen och dokumentation, säger hon.
Hon visar upp en stor plåtplansch som Folke Wickström har gjort och fler planscher är på väg från tryckeriet.
– Vi visar upp händelser från explicit 1922 då det hände mycket det året.
Som exempel tar hon upp ÅSS-paviljongen som flyttade ner från Badhusberget till platsen där den står i dag. Huset ägdes då av underläkaren K.V. Hällberg men såldes till ÅSS för hundra mark.
– Det fanns en tid då den nya segelpaviljongen stod parallellt med den gamla. Den gamla segelpaviljongen ritades av Torsten Montell som var aktiv 1922. Den var då en väntsal för ångbåtar men den led illa under första världskriget och brann upp under det andra.
Det finns också information om hur vatten, el och avlopp såg ut på 1920-talet. Det fanns ett elverk ritat av Hilda Hongell som numera är rivet. Hongell föddes i Mariehamn och ritade många kända byggnader här. Hon var den första kvinnan i Skandinavien som tog examen som byggmästare.
– 1922 kom en relativt modernt inrättad byggnad, nämligen Kaptenshuset, berättar Jonna och visar upp en plansch med information om de som bodde där.
Utställningen berättar om byggnader som ännu finns i Mariehamn men också om de som inte existerar längre. Ett av husen som finns kvar och dessutom är k-märkt är Mariehamns barnhem.
– Det är många som har erfarenheter och minnen därifrån. Det var ett dagis under vissa perioder och en gång ett föreningshus.
Jonna förklarar att mycket renoveringar och nybyggen gjordes under 1920-talet som ett resultat av industrualismen och utvecklingen på Åland. Det fanns mer pengar helt enkelt.
Första Amerikahuset
Den gata som vi i dag känner till som Neptunigatan hette då Lasarettsgatan. Där står ännu ett gult så kallat Amerikahus som den hemvändande ålänningen Erik Malmqvist byggde 1923. Det finns ett flertal Amerikahus i Mariehamn och det på Lasarettsgatan var det första.
– Det här huset har en speciell stil. Det har en ”porch”, alltså en stor veranda och takfallet är annorlunda jämfört med andra nordiska hus.
Ett annat Amerikahus som många känner till är det så kallade ”pepparkakshuset” i Strandnäs. Även det byggdes av en hemvändande från Amerika men i början av 30-talet.
Vernissagefesten har temat 20-tal med servering och orkestern Red Beans & Rice som spelar 20-talsmusik. Gästerna välkomnas att klä sig efter temat och den bästa utklädnaden belönas med en hedersutmärkelse.
På plats finns även en namnlista där den som vill kan skriva på för att bevara gamla rådhuset.
– Vi tycker att det borde stanna i bildningens tjänst. Namnlistan upprättades den 20 maj och hittills har vi fått ett 100-tal namn.
Grammofon från 1917
Olle Strömberg har bidragit till utställningen med föremål från Ålands fotografiska museum. I en glasmonter mitt i rummet finns bland annat kameror, utrustning, en oljelampa och en stor grammofon.
– Här finns en Trilby kamera från 1898 som köptes in av Alfons Dahl i Haraldsby på Gullbergs auktion 1938, berättar han.
I hela 55 år har han samlat på sig saker till fotografiska museet. Grammofonen är däremot från hans privata samling.
– Den är från 1917. Det var min mormor och morfar som köpte den.