Sommarsalongen inrymmer i år 31 verk av 21 konstnärer. Som jury har Sebastian Johans fungerat, han gjorde urvalet mellan 136 verk inlämnade av 46 konstnärer – alla för honom anonyma.
– Det är himla roligt att det var ett så starkt intresse, det är sorgligt att så många blev bortgallrade, säger Kjell Ekström, ordförande i Önningeby hembygdsförening.
En av konstnärerna får, när utställningen är slut efter den 20 augusti, Anders Wiklöfs konstpris på 2.000 euro.
– Det är folket som väljer via röstsedlar. Man får rösta på ett konstverk, inte på en konstnär, säger Kjell Ekström.
Temat för årets sommarsalong är ”Frihet”, något som tolkats både fritt och varierat. Vissa utställare har skapat helt ny konst för tillfället, andra har plockat fram lämpliga verk ur arkivet.
– När vi bjöd in till salongen ville vi ha tekniker kopplade till Önningebykolonierna, gammaldags teknik helt enkelt. Utrymmet är så litet att vi måste begränsa oss, säger Kjell Ekström och nämner att till exempel fotografi- och videokonst exkluderats.
Får fram effekter
I en akrylmålning på salens högra vägg syns bergstoppar och en luftballong. Linda Mattsson debuterar i utställningssammanhang med sitt verk ”Ljudlösa vidder”.
– Jag har varit mycket i Alperna och jag får den här känslan när jag åker lift där. Det är helt tyst och stilla och det känns som man svävar fram, det är min tolkning av frihet, säger hon.
Tavlan har hon målat just med målet att rymmas med i utställningen.
– Det känns spännande att bli utvald! Jag har målat hela livet, sedan jag första gången höll en penna i hand.
Linda Mattsson är helt självlärd och har genom åren testat sig fram med olika tekniker. Ofta blir det djur och natur som avbildas, och det är akrylmålning hon främst fastnat för.
– Jag tycker jag får fram effekter på bästa sätt.
Nedanför hennes tavla på ett bord finns två skulpturer i brons av bönder som arbetar på vad som kan tolkas som varsin potatisåker, fast det egentligen är för konstverket mer storleksanpassade bönor som grott i jorden.
– De hör till en serie som handlar om klimatförändringarna och att vi inte har frihet. Earth hour är nu, säger konstnären Juha Pykäläinen.
Använder ingen skiss
Till serien hör ytterligare två skulpturer samt en större målning, han hoppas kunna ställa ut helheten vid något tillfälle.
– Det här är något jag tänkt på länge, jag har gamla skisser från 90-talet som jag utgått från. Klimatförändringarna fanns med i tanken redan då.
Han betraktar sina skulpturer och konstaterar:
– Figurerna är i brons, men det har börjat få en fin grön färg. Det passar bra till underlaget.
Ett av sommarsalongens största verk står Lasse Harkkala för genom sin tuschteckning ”Hymn för friheten”. Den är oerhört detaljrik och betraktaren hittar nya element överallt.
– Jag började någonstans i mitten och hade ingen aning om vad det skulle bli. Så är det alltid när jag målar, jag orkar inte skissa eller tänka ut något på förhand – och tänker själv att det är roligt att se vad det blir, säger han.
Som dagböcker
Lasse Harkkala gjorde en annan tavla på frihetstemat, men så skickade han in den här i stället när den var klar.
– Ibland tar det dagar före jag vet vad jag ska göra av ett streck, före jag vet vad en figur ska hålla i handen. Jag kan ha en lös idé som ändrar på vägen – vad som händer i livet påverkar.
Han beskriver sina tuschmålningar som dagböcker, när den här tavlan gjordes arbetade han till exempel som personlig assistent.
– Jag analyserar inte mina tavlor, det känns dumt att göra det själv. Men när jag ser dem kan jag komma ihåg saker om livet, på det sättet blir de som dagböcker. Därför säljer jag inte mina tavlor heller, det vore som att riva ut några sidor ur dem, säger Lasse Harkkala.