Maria Wiik (1853–1928) målade tavlan 1884, den såldes 1996 under en utställning i Niznij-Novgorod till en okänd köpare.
– Sedan försvann den i 127 år. Men jag hade ju sett bilder på skisser till den i Pia Katermas doktorsavhandling om Maria Wiik så jag tänkte att den kan ju vara äkta.
Av den färdiga tavlan har det inte funnits någon färgbilder, utan bara ett äldre svartvitt fotografi.
Enligt proveniensen kom den utbjudna tavlan från ett dödsbo, men arvingarna visste inget om dess historia.
– Jag beställde fler bilder på tavlan från auktionshuset och bestämde mig slutligen för att det såg bra ut. Så jag köpte den och skickade tavlan på analys med pigmentröntgen och annat. Och det visade sig att allt stämde.
Erbjöd Wiklöf
Mikael Schnitt har lång erfarenhet av konstmarknaden och har sålt flera tavlor tidigare till Anders Wiklöfs konstsamling på Andersudde.
– Vi pratades vid en dag och han frågade mig om jag hade något intressant att visa honom. Jag sade att eftersom han redan har en Maria Wiik-tavla kanske han var intresserad av en till.
På Andersudde hänger sedan tidigare en liten interiör från Schjerfbecks och Wiiks gemensamma ateljé i Helsingfors. Anders Wiklöf var med på noterna och köpte ”Hindret” av Mikael Schnitt.
Ingen av dem vill dock berätta vad den kostade.
I ett pressmeddelande uppger Anders Wiklöf: ”Så mycket kan jag säga att Mikael Schnitt har varit en dyr bekantskap men han kan konsten att leverera högintressanta objekt och konst av hög kvalitet”.
Något Mikael Schnitt skrattande håller med om.
– Men man kan ju inte värdera allt i pengar. Hur uppskattar man till exempel värdet av att tavlan återfunnits och att den återbördats till Finland?
Men han bekräftar att Maria Wiik tillhör den dyrare kategorin finländska konstnärer.
Jag såg att hennes tavla ”Innocentia” sålts för 280.000 euro på Bukowskis. Ligger ”Hindret” i samma prisnivå?
– Nja, riktigt så mycket kostade den inte, men å andra sidan har vi ju inte testat priset på öppna marknaden.
Åländska influenser
I går klockan 14 anlände tavlan till Åland där den kommer att hängas på Andersudde.
”Motivet är helt i min och min fru Ritas smak och särskilt roligt är det att konsthistorikerna ser ålänningen Karl Emanuel Janssons influenser i verket”, uppger Anders Wiklöf vidare i pressmeddelandet.
Inom den finlandssvenska konsthistorien var Maria Wiik en av nyckelfigurerna bland de nordiska konstnärerna i Paris i slutet av 1870-talet och början av 1880-talet. Hon anammade tidigt den franska realismen och målade interiörer, stilleben, landskap och porträtt, berättar konstvetaren Kjell Ekström.
Pia Katerma, som är en av landets främsta experter på Maria Wiiks konstnärskap, klassar i sin doktorsavhandling ”Hindret” som ett av Maria Wiiks viktigaste verk. Hon menar även att Maria Wiik var påverkad och inspirerad av den åländske konstnären Karl Emanuel Janssons måleri, och ansåg att det var extra uppenbart i målningen ”Hindret”.
– Katerma anser att Jansson var en pionjär inom finskt måleri när det gäller att ta intryck av den franska realismen. Hon menar att Wiik måste ha tagit intryck av Janssons franskinspirerade kolorit och ljusbehandling genom några verk som Ateneum hade av honom, berättar Kjell Ekström.