Mångsysslaren Nicklas Lantz har gjort sig ett namn i den åländska kulturvärlden med sina föreställningar och starka skådespeleri. Sedan han flyttade från Sverige till Åland 2012 har han kunnat försörja sig heltid inom kulturgenren, men musiken har ofta hamnat i andra hand.
– Musiken har jag aldrig kunnat försörja mig på, så den hamnar ofta i andra hand även om den alltid finns där, säger han.
Nicklas Lantz beskriver att han de senaste åren inte lyckats få till det med musiken, och därför inte har velat släppa nytt material.
– Jag skriver mycket musik, det är något jag bara måste göra. Men jag vill inte släppa en låt bara för att om jag inte är nöjd, säger han.
”Låter som jag”
Nicklas Lantz började skriva musik som 14-åring och har spelat i flertalet band. Men trots att han hållit på med musik länge har han alltid upplevt att musiken som kommer ut inte låter som i hans huvud. Fram tills nu.
– Jag har alltid lyssnat på mina låtar och tänkt ”det här låter ju inte som Thåström.” Men nu har jag insett att de inte ska låta som Thåström, de ska låta som jag. Jag har börjat skriva på ett annat sätt och kommit närmre låtarna. Nu låter det precis som i huvudet, det är fantastiskt, säger han och fortsätter:
– Min låt ”Ljuset” kom så överraskande. Det är faktiskt den bästa låt jag någonsin skrivit.
Tvivel, kärlek och alkohol
”Ljuset” är den första låten på EP:n. Den handlar om tvivel och scenskräck, och att vara en skapande person fast man inte trivs i rampljuset.
– Jag älskar inte att stå i centrum, ändå bara måste jag stå på scen. Det är ganska tufft, och det handlar ”Ljuset” om, säger Nicklas Lantz.
EP:ns andra låt ”Månen och jag” har hängt med ett tag och framförts live flera gånger, men aldrig släppts i albumversion.
– Den handlar om alkohol. Jag tänker varje gång att jag ska sluta skriva om det, men alkoholproblem har varit en så stor del av mitt liv att det känns oundvikligt att skriva om.
Även den tredje låten ”Vilda hästar” har hängt med ett tag, och handlar om relationer.
– Den handlar om att det är jobbigt ibland, men att man vill fortsätta vara tillsammans i alla fall.
EP:n sista låt ”Hagaslätten” är nyskriven, och beskriver en känsla av vemod för att ens barn blivit vuxna och flyttat ut.
– Vi bor precis vid Hagaslätten, här har jag tittat ut många gånger och tänkt att jag kommer komma undan tiden. Men plötsligt är barnen utflugna, och även om det är precis som det ska vara är det jäkligt jobbigt, säger Nicklas Lantz.
”Det starka ljuset” släpps den 31 maj och firas med ett gig på Dinos Karaoke Night kl 22.
EP:n har möjliggjorts tack vare ett arbetsstipendium från Ålands kulturdelegation. Det är Nicklas Lantz själv som skrivit text och musik, spelat in, arrangerat, mixat och producerat. Hans tre söner Lukas, Beppe och Frode Lantz har varit med på ett hörn och lagt till körsång.
Nicklas Lantz
Gör: Skådespelar, dramatiserar, scenograferar, skriver musik.
Aktuell: Förutom med EP:n ”Det starka ljuset” turnerar han med barnföreställningen ”Sånger för små öron” i Finland under våren. I höst spelar han Conny i ”Så som i himmelen”, och i sommar är han aktuell med den egna föreställningen ”Ett moln i byxor” baserad på Vladimir Majakovskijs dikt från 1915.
Bor: Saltvik, nära Hagaslätten, som en av låtarna i EP:n heter.