I helgen hölls en dirigentkurs på Ålands musikinstitut, ledd av den finlandssvenska dirigenten Anna-Maria Helsing.
Hon är känd för att ha dirigerat flera framstående orkestrar och operor runt om i Europa och är första gästdirigent för BBC Concert Orchestra.
Nio deltagare tränades under tre intensiva dagar. Till sin hjälp hade de en stråkorkester bestående av tolv musiker under violinisten Zaida Ponthin.
När Ålandstidningen kommer till musikinstitutet för att vara med vid den tredje och sista kursdagen har deltagarna hunnit bli varma i kläderna.
– Ni skulle ha sett dem första dagen, de var så blyga – nu är det något helt annat. Jag skulle gärna se att den här kursen får en fortsättning och blir något återkommande, säger Barbro Sundback, initiativtagare och ordförande i kulturföreningen Katrina, som varit med under hela helgen.
Barbro Sundback lärde känna Anna-Maria Helsing när dirigenten var på Åland 2014 som musikaliskt ansvarig för operan ”Magnus-Maria”. Redan då lanserade Barbro Sundback idén om en dirigentkurs. Men det var först i år Anna-Maria Helsing fick plats i kalendern, nästan alla hennes jobb har bokats av på grund av pandemin.
”Som att köra motorcykel”
Anna-Maria Helsing tycker att kursen har gått över förväntan.
– Vi har haft nio väldigt flitiga deltagare som har kämpat hårt. Att ställa sig längst fram är otroligt tufft. Du har allas blickar på dig och är den som ska sätta i gång allt.
Redan innan helgen träffade hon gruppen online för teoretiska genomgångar.
– Det är dyrbar tid att ha en orkester på plats, vi vill inte slösa den på att bara prata om teknik.
Vad är det svåraste momentet att lära sig?
– Rent tekniskt är det att sätta i gång i det tempo som du har tänkt dig och att göra övergångar. Det är som att köra motorcykel – det är inte svårt på landsväg men det är svårt i korsningar, eller att hålla balansen när du har stannat upp och ska komma i gång igen.
Många av deltagarna arbetar som musiklärare och leder körer eller barnorkestrar.
– De glöms ofta bort, alla de här människorna som inte gått en dirigentutbildning men ändå jobbar som dirigenter varje vecka. Det är fint att de får stöd.
Nöjda kursdeltagare
Kim Jansson har lett många körer och blåsorkestrar, men stråkorkester är något helt nytt och han menar att det är väldigt annorlunda.
– Man får känna sig som en riktig rookie, vilken katastrof man är, säger han med ett skratt.
– Anna-Maria är en världsdirigent. Hon kan och vet otroligt mycket, men har en förmåga att förklara så att man förstår på den nivå man är. Jag får en enorm respekt för dirigenter, det är så mycket man måste behärska. De måste veta vad hela orkestern ska göra men också hur man förmedlar det.
Cecilia Wickström jobbar som fiollärare och har tidigare gått kurser i att leda en ensemble.
– Den här chansen är en otrolig lyx och möjlighet att fördjupa sig. Det är mycket vi fått lära oss under tre dagar.
Vuokko Lahtinen är altviolinist och utbildad av den kände dirigentpedagogen Jorma Panula på Sibelius-Akademien i Helsingfors. Hon drömmer om en framtida karriär som dirigent.
– Det är lite galenskap att försöka sig på det, det är så svårt. Men jag ska satsa stenhårt.
– Att dirigera kan vara den mest fantastiska känslan i världen, det är så starkt och man känner sig totalt levande. Men det kan också vara panikartat, man känner ”vad gör jag här? Det kommer aldrig att gå”.
Vad tar du med dig från kursen?
– För mig har det handlat mycket om att lära mig att kontrollera känslorna, det är det svåraste. Som dirigent har man ett ansvar för alla i orkestern men man måste också ge dem frihet.