Den legendariska fyren på Bogskär har intagit Ålands sjöfartsmuseum. Mest intressant är ljuset som blinkar på fyrvaktarna. Instängda i en plåtburk i över sex månader åt gången behövde de ha nerver av stål.
UTSTÄLLNING Den ensamma fyren på den lilla klippan i havet stirrar betraktaren i ögonen. Berget under fyrens grund är knappt synligt. Det stormiga havet dominerar.
- Det är därför folk lockas av fyrarnas historia. Man fascineras av ett liv på ett sådant besvärligt ställe, säger Heidi Viktorsson.
Hon har tillsammans med Finska fyrsällskapet satt ihop utställningen på sjöfartsmuseet, som firar 125-års minnet av Bogskärs fyr.
Finlands sydligaste utpost
Det sjuvåningar höga fyrtornet av järn steg nästan rakt upp i havet. Till fyrens personal hörde nio män, fem per skift.
Bogskärs fyr var en nationell stolthet. Tidningarna skrev mycket om fyren och staten lät slå en minnesmedalj, som delades ut till deltagarna i bygget, som pågick mellan åren 1880 och 1882.
I utställningen öser Sjöfartsmuseum på med bildmaterial och ritningar av fyren. De står lite i vägen för de verkligt intressanta delarna av utställningen. Här gäller det att dyka in i texterna för att finna människorna som levde 60 kilometer från närmaste land, instängda i en plåtburk mitt ute i havet.
Där hittar man deras kamp, deras vardag, deras levnadsöden.
Heidi Viktorsson har historierna i sitt huvud:
- År 1880 drabbades fyren av en hård storm, som höll på att ta med sig hela fyren. Ett hål på 50 kvadratmeter revs upp i ena sidan och mat och vedförråd spolades bort.
I två månader fick fyrvaktarna sitta inuti det söndertrasade fyrhuset innan ett förbipasserande fartyg upptäckte dem.
Kontakt med brevduvor
På den tiden fanns inga möjligheter att kommunicera, men försök gjordes med brevduvor. I Ålandstidningen kunde läsarna följa deras äventyr.
18 augusti 1900 berättas det om tre brevduvor från Bogskär som flög till Nagu istället för till Mariehamn. De besökte en hönsgård, men kom hem igen efter tre dagar.
-Först 1906 fick Bogskär en telegraf och det var Finlands första trådlösa, berättar Heidi Viktorsson.
"Tärande ledsnad"
Vi går längre in i utställningen.
Sex allvarsamma ansikten stirrar ner från en förstorad svartvit bild. Alla var de fyrvakare.
-Det är svårt att föreställa sig livet där ute. Ibland under kalla vintrar bildades det en pansar av is kring fyren och männen levde som fångar, säger Heidi Viktorsson.
Hon har tagit del av samtidsskildringar av bland annat den finländske författaren Ernst Lampén.
Han ställde frågan: lider ni ej av en tärande ledsnad?
Svaret från en fyrvaktare var:
- Jo, jag känner nog till roligare ställen men jag är liksom lite av en vetenskapsman just av fruktan för ledsnad.
Vad han syftade på var mätningen av vatten- och lufttemperaturer. Ett vanligt tidsfördriv.
Annars fanns inte så mycket annat att göra på fyren. Än att laga mat, vakta lyktan och hålla värmen uppe.
Bogskärs fyr förstördes år 1915 efter ett tyskt krigsfartygs bombardemang. Fyrens träkonstruktion brann ner och fyren byggdes inte upp till sin ursprungliga form.
Utställningen håller öppet fram till den 18 november.
Liz Lindvall