Under ett semesterbesök i fjol upptäckte regissören Olle Törnqvist Åland.
– Vi bodde på Lappo och jag kom att tänka att ”Hemsöborna” lika gärna kunde utspela sig på Åland som i Stockholms skärgård, berättar han när vi ses på Stadshuset i Mariehamn där han leder repetitionerna av sin dramatisering av Strindbergs skärgårdsroman.
Väl tillbaka i Gävle efter semesterresan upptäckte han att pandemin orsakat en lucka i hans arbetsschema som frilansande regissör.
– Så jag skrev ett brev till Teaterföreningen i Mariehamn och frågade om de kunde hjälpa mig med teaterkontakter på Åland. Och så började det.
Nästlar sig in
Hemsöborna handlar om den från fastlandet kommande drängen Carlsson som städslats av änkan på ett skärgårdshemman, Madame Flod, för att driva gården vidare. Carlsson är driftig men kommer i konflikt med gårdens svartsjuke son Gusten.
– Carlsson är intressant som personlighet. Han är strykpojken som kommer utifrån. Med sin taskiga självkänsla, men stora självförtroende lyckas han nästla sig in i familjens hjärta genom att så split omkring sig. Man har ju träffat en hel del sådana människor i sitt liv.
Madam Flod är den sammanhållande kraften i hushållet. Hon vågar börja drömma om kärlek på nytt, medan Carlsson mest har ögon för de yngre pigorna.
– Handlingen påminner faktiskt om en modern brittisk deckare om karriärhunger och opålitlighet. Och så allt detta på ett så vackert språk, säger Olle Törnqvist förtjust.
Carlsson spelas av Eric Sundberg, Madam Flod av Ann-Christin Sjölund och Gusten av Frode Mangelli-Lantz.
Lycklig
Olle Törnqvist säger att han är genuint lyckligt över sitt möte med det åländska teatersamhället.
– Jag har inte så mycket erfarenhet av att arbeta med amatörer, så det är lite av en nyttig utmaning för mig. Men det är så roligt. Jag njuter av entusiasmen.
Eftersom han inte känner skådespelarna sedan tidigare måste han bilda sig en uppfattning om vars och ens förmåga.
– Så jag vet hur långt vi kan nå och var vi får nöja oss. Efter senaste repet tändes en reservmotor.
Repetitionerna har kommit halvvägs. Kvällen före intervjun har ensemblen kört igenom hela pjäsen för första gången, fortfarande med manus med sig på scenen.
– Men jag kände att nu börjar skutan få fart. Vi har trimmat seglen, säger Olle Törnqvist som tillbringat många somrar i sitt skärgårdshus på svenska ostkusten.
Gemensam rytm
Han beskriver den stora utmaningen som regissör som att hjälpa ensemblen att hitta en gemensam rytm, en puls.
– Att få snurr på det hela, få in energin så att alla befinner sig i samma spelstil, samma scenrum och känsla, så det blir en organisk helhet. Helt enkelt att nå fram med min vision.
Han fascineras av hur alla hjälps åt och tar i.
– När vi behövde virke till att bygga en brygga var den någon som kände till en gammal lada, vars ägare villigt lät oss ta allt vi behövde. Och sedan åkte folk dit på sin fritid med egna bilar och släpvagnar och hämtade virket och byggde bryggan. Det är skillnad mot hemma.
Han upplever att det finns en stark gemenskap i det åländska samhället i stort.
– Jag föreställer mig att den finns mellan ensemble och publik också. Det är nästan så att jag är rädd att jag som utifrån kommande skapar en störande hinna. Jag lär mig och tar med mig en hel del saker från det här projektet.
Föreställningens scenograf heter Maria Fedko.
– Vi har samarbetat länge. Vi kommer bland annat att bygga ett bryggparti ut i salongen.
Hundratal uppsättningar
Olle Törnqvist började sin teaterbana som skådespelare, men bytte till regissör på 1990-talet.
– Sedan dess har jag arbetat som frilansande regissör i hela Sverige. Det har blivit ett hundratal uppsättningar från Luleå till Ystad. För flera år sedan satte jag upp en annan version av ”Hemsöborna” som sommarteater i Skellefteå.
Efter Åland väntar nästa pjäs, på Göteborgs stadsteater. Men först ska ”Hemsöborna” seglas i hamn här på Stadshuset. Premiär blir det den 27 oktober.
Hemsöborna
Av: August Strindberg.
Produktion: Teaterföreningen i Mariehamn.
Scen: Stadshuset i Mariehamn.
Regissör: Olle Törnqvist.
Scenograf: Maria Fedko.
Kostymör: Lena Andersson, Gunilla Nilsson.
Sminkör: Fredrika Sjölund.
Scenarbetare: Mikael Johansson, Stefan Gustafson.
Producent: Mysan Sundqvist.
I rollerna
Carlsson – Eric Sundberg.
Madam Flod – Ann-Christin Sjölund.
Gusten – Frode Mangelli-Lantz.
Rundqvist & Diethoff – Matts Stenlund.
Norman – Ian Westerlund.
Clara – Joanna Isaksson.
Lotten – Katja Kudinoff.
Professorn – Jan Nordberg.
Pastorn – Jan-Erik Berglund.
I övriga roller
Rebecca Nordenström.
Britt-Marie Lindvall.
Camilla Nylund.
Elin Ringbom.
Eva Maria Nordling.
Premiär: 27 oktober.