Veronica Sarge Cech, bibliotekarie, universitetsadjunkt inom biblioteks- och informationskunskap och utbildad läsledare, tillhör Shared reading- pionjärerna på Åland. Efter att ha lett gruppläsningar med såväl skolbarn som seniorer har hon nu samlat sina erfarenheter i boken ”Läsa tillsammans – Shared reading för skolåldern”, som kom ut som i slutet av förra året.
Shared reading är en form av gruppläsning med generöst utrymme för diskussion och reflektion. Det som främst skiljer metoden från en vanlig läsecirkel är att deltagarna inte får veta på förhand vilken text det blir.
– Allt för att avdramatisera läsningen av litteratur och sänka prestationskraven, säger Veronica Sarge Cech över telefon när Ålandstidningen når henne i Sverige dit hon håller på att återvända efter sina år på Åland. Här arbetade hon som bibliotekarie på Lumparlands skolbibliotek och på Högskolan på Åland.
– Jag hörde talas om Shared reading 2021 när jag letade efter metoder för att nå fram till så kallade hemmasittare, eller hemmakämpare som jag vill kalla dem. Alltså barn och ungdomar som av olika skäl inte går i skolan.
Socialt sammanhang
Metoden uppfanns av brittiska Jane Davis som drevs av tanken att om fler får tillgång till bra läsning och litteratur kommer den allmänna hälsan stärkas. Genom att erbjuda en stunds gemensam läsning ger man samtidigt deltagarna ett socialt sammanhang. Något som vetenskapligt belagt är mycket hälsofrämjande, i synnerhet om man upplever sig som ensam och isolerad.
I en Shared reading-grupp är det bara att dyka upp på utsatt tid och sitta med och lyssna. Det är frivilligt att säga något, men den avspända atmosfären gör att många ändå vill dela med sig av tankar och reflektioner, förklarar Veronica Sarge Cech.
– De som vill får gärna läsa texten högt för gruppen. Varje ny röst tillför något nytt. Det är ett sätt att uppmuntra deltagarna att hitta sin egen röst.
Mötet avslutas sedan med att läsledaren läser texten högt en gång till. Det ger deltagarna tillfälle att reflektera över vad som sagts.
Tillåtande stämning
Läsledaren ansvarar för att hålla stämningen god och tillåtande.
– Alla som vill ska få tillfälle att höras. Och det är okej att tycka olika om en text. Men om diskussionen svävar iväg alltför långt bort från texten får man försiktigt återföra den till ämnet.
Läsledaren väljer texter efter den aktuella målgruppen, och förbereder frågeställningar att ta upp om gruppen behöver lite hjälp på traven.
Veronica Sarge Cech poängterar att läsledaren själv får en hel del tillbaka.
– Som inflyttad svensk lärde jag mig massor om Åland och lokalhistorien när jag ledde läsgrupper med seniorerna på Folkhälsan. Dessutom växer ju texterna för mig också när jag tar del av andra tankar.
Under våren 2025 kommer landskapsregeringen erbjuda en läsledarutbildning i Shared reading till bibliotekspersonal och personal inom äldresektorn.