Ålands sjöfartsutbildning och sjökaptensutbildning utgör stora delar av Ålands historia och kultur, och firar 170 respektive 150 år i år.
Geofysikern Martin Ekman är i dag pensionerad, men genom åren har han föreläst på skolan om hur geofysiska fenomen påverkar sjöfarten. Dessutom har han länge forskat på hur det gick till när lilla Åland skapade en utbildning i global sjöfart.
– Jag är geofysiker i grunden. Men eftersom jag även är väldigt historieintresserad har jag forskat på hur utbildningen startade och hur den har utvecklats fram till i dag, berättar han.
Gav Åland en plats i världen
De första eleverna skrevs in på skolan i februari 1854. Då hette den Navigationsskolan och låg i Godby, eftersom att Mariehamn ännu inte fanns.
Eleverna vid Navigationsskolan lärde sig bland annat att bestämma latitud och longitud med hjälp av solen eller stjärnor – en kunskap som var användbar även på världshaven.
– Det var fråga om en ganska avancerad utbildning i ett mycket litet samhälle, säger Martin Ekman.
1867 flyttade skolan till den nya staden Mariehamn, och 1874 infördes sjökaptensutbildningen. Några år senare seglade ett åländskt fartyg jorden runt för första gången, och Martin Ekman menar att utbildningen betytt mycket för att göra Åland ett namn ute i världen.
– Den åländska sjöfartsutbildningen har bidragit till att ge det lilla Åland en plats i den stora världen, säger han.
Navigationssimulator
En annan betydelsefull händelse för skolan var när man fick en navigationssimulator 1970. Den blev ett unikt tillskott i undervisningen, och har uppdaterats flera gånger under åren. I dag används en modern simulator flitigt av de sjökaptensstuderande.
– Det är jättebra träning att köra den här. Det är väldigt likt att köra en riktig båt, den enda skillnaden är att det inte guppar, säger Nils Viberg-Rosvall, som tar examen i december.
Nils Viberg-Rosvall är från Stockholm, och pluggade tidigare på Marina läroverket.
– Sedan hamnade jag här, eftersom att alla sa att ”ska du plugga till sjökapten ska du plugga på Åland”, berättar han.
En annan som också går sista terminen på sjökaptensprogrammet är Joel Sjöblom från Föglö. För honom är utbildningen ett sätt att föra en sjömanstradition vidare.
– Jag kommer från en familj full av sjömän. Att jobba till sjöss var tidigt en dröm, säger han.
Lagt grunden för sjöfarten
Ellinor Lindblom är programansvarig för utbildningsprogrammet sjökapten. Att utbildningen funnit i 150 år och att den tidigt låg i framkant, menar hon har lagt grunden för den åländska sjöfartskulturen.
– Sjöfarten har ju betytt jättemycket för Åland, och vi har den avancerade utbildningen att tacka för den, säger hon och fortsätter:
– Åland skulle ha varit något helt annat om inte sjöfarten varit en så stor del av samhället.