I de åländska kyrkorna finns en hel del medeltida skulpturer bevarade. I sen tid har de tagits till heders och plockats ner från tornvindar och skrubbar. Under 1800-talet var förståelsen från kyrkans sida liten för de gamla katolska konstskatterna och flera skulpturer försvann från Åland.
Till Hammarlands kyrka införskaffades från norra Tyskland omkring 1440 ett altarsåp med elva figurer. Skåpet förföll under årens lopp, reparerades och målades om. Under 1800-talet försvann några av skulpturerna till privata samlare. Enligt konstexperten och –handlaren Mikael Schnitt i Helsingfors kommer inom kort två av Hammarlands altarskåps försvunna skulpturer att bjudas ut på marknaden. Det handlar om en skulptur av St. Henrik och en av St:a Birgitta.
I sin förnämliga bok om Hammarlands kyrka berättar Åsa Ringbom utförligt om skåpet, som delvis finns bevarat.
Trots att det inte är intakt kan helheten ändå med stor säkerhet rekonstrueras. Det långsträckta altarskåpet prydde ursprungligen altaret i koret. I mittpartiet dominerade Nådafadern, den tronande och krönta Gud Fader som i sina armar håller den från korset nedtagne Kristus. Nådafadern flankerades av Maria och Sankta Anna, aposteln Petrus och evangelisten Johannes, vänstra sidoflygeln fylldes av Heliga Birgitta, Sankt Henrik och Sankta Barbara. I högra sidoflygen följer Sankta Katarina av Alexandria, Sankt Laurentius och Sankt Erik.
Försvann från Hammarlands kyrka
St. Henrik som är en av de två skulpturerna som nu kommer ut på marknaden försvann från Hammarlands kyrka mellan åren 1871 och 1908 då den såldes till en privat samling. Sedan försäljningen har skulpturens originalmålning fullständigt försvunnit och den är nu helt trären. När den Konsthistoriska expeditionen besökte Hammarlands kyrka 1871 avmålades St. Henrik i akvarell, troligen av Albert Edelfelt.
St:a Birgitta befinner sig nu också i privat ägo i Helsingfors, men blir således inom kort till salu. Skulpturen är 62 cm hög och gick troligen samma öde till mötes som St. Henrik. Åsa Ringbom berättar att skulpturen länge var odokumenterad eftersom den inte fotograferades i kyrkan före försvinnandet. Men den Konsthistoriska expeditionen avbildade skulpturen och beskrev den som ”en nunna, med hvitt dok, rödt halskläde, håller en bok i handen.”
Enligt Mikael Schnitt förekommer medeltida träskulpturer ibland på marknaden utomlands, men de är nästan alltid utan proveniens och intresset för dem är därför inte särdeles stort i Finland. Det handlar om skulpturer som ryckts ur sitt sammanhang och kunskapen om härkomst och ursprung har gått förlorad.
Ytterst ovanligt
Att skulpturer från finländska kyrkor dyker upp i handeln är ytterst ovanligt. Skulpturerna från Hammarlands kyrka skulle utan tvekan förses med exportförbud, varför de kommer att stanna inom landet. Ägarna till St. Henrik och St:a Birgitta har uttryckt önskemål om att skulpturerna skulle komma tillbaka till Åland och allra helst till sitt ursprungsställe Hammarlands kyrka. Beträffande prisbilden vill Schnitt ännu inte säga något, men han bekräftar att det rör sig om flera tiotusentals euro som köparen måste skaka fram.
– Församlingen har kanske inte eget kapital för att återbörda verken till kyrkan, men det bör undersökas, säger Schnitt.
Om det är så att församlingen inte själv har resurser kan det finnas sponsorer som vill träda till för att skulpturerna ska få komma ”hem”.
– Eller så kanske en köpare kan deponera dem i kyrkan, menar Schnitt.
Skulpturerna av St:a Birgitta och St. Henrik kommer att förevisas på en liten höstmässa i Helsingfors inom de närmsta veckorna, och därefter avgörs helgonbildernas framtida öde.
Kjell Ekström