Höstlovet som också går under benämningen läslovet närmar sig. Enligt Victoria Öhberg, skolbibliotekarie på Strandnäs skola, är det viktigt att läsa på höstlovet av flera anledningar.
– Dels är det viktigt för att upprätthålla sin läskondition, det blir inte roligt att läsa om man inte ser till att läsa regelbundet. Dels är läsandet en viktig motpol för till exempel spelande. Berättelserna man får från spel kan också vara viktiga, men från läsningen får man inte bara en berättelse utan också fokus och koncentration, säger hon.
Inför årets lov har Victoria Öhberg valt ut sex böcker och bokserier att tipsa om. Mest fokus är det på spänning.
– Skräck och spänning är höstigt, och rysare är det som är absolut mest efterfrågat hos barn och unga idag, säger hon.
Dödelsedagskalaset – Fredde Granberg
Hemma hos vampyrfamiljen Rysberg vankas det kalas. Pappan Drak-Olles zombiekompis Raaalf fyller nämligen 445 år. Men det visar sig snabbt att det inte är en särskilt bra idé att ordna ett dödelsedagskalas som både zombies, vampyrer och människor är inbjudna till.
– Den här boken kan läsas från sju år, och den är rolig att högläsa även för vuxna. Den innehåller mycket humor som man som vuxen förstår, säger Victoria Öhberg.
Höstlovstriologin – Walter Falk
När barndomsvännerna Hedvig och Jakob stöter på varandra en kall höstlovskväll har de inte pratat med varandra på två år. Men när en tavla försvinner från en herrgård blir de snabbt indragna i jakten på taveltjuven. De tre böckerna utspelar sig under ett och samma dygn, och är enligt Victoria Öhberg passande att läsa från tolv år och uppåt.
– Det är en spännande serie om vänskap, men också om kärlek.
Clownerna – Tobias Gard
Familjen Gravlund har åkt ut på äventyr igen. Den här gången till en nöjespark, där två galna clowner sägs bo.
”Clownerna” är den femte boken i ”Rysliga resor”-serien, och har enligt Victoria Öhberg ett ganska läskigt innehåll.
– Men den är också spännande och väldigt lättläst. Den kan man läsa själv från åtta år.
Varuhuset – Petrus Dahlin
När Ester provar en klänning i ett varuhus blir hon kvar efter att det har stängt. ”Varuhuset” är den första boken i den läskiga bokserien ”Läs på egen risk!” för nybörjarläsare.
– Alla böcker i serien slutar jättedåligt. Det är lite det som är kontentan. Den här boken slutar med att Ester slutar som skyltdocka.
Huset som vaknade – Martin Widmark
En kväll står en liten pojke med en kruka med ett alldeles nysått frö utanför gubben Larsons hus. Pojken ber gubben Larson att vattna fröet åt honom, och så småningom inser Larson att han i takt med att han vattnar fröet även vattnar sig själv. Boken är en bilderbok med illustrationer av Emilia Dziubak.
– Bilderna är fantastiska och ger ett väldigt höstigt intryck. Detta är en bilderbok både för barn och vuxna.
Inte som du – Ida Ömalm Ronvall och Johanna Schreiber
En svensk motsvarighet till boken ”Ice breaker” som trendar på Tik Tok. Rekommenderas från 15 år.
Ester åker konståkning och Vincent spelar hockey. I det här samhället är det tjejerna som styr, både i skolan och i ishallen. Det är konståkarna som får de bra träningstiderna, medan hockeyspelarna får ta de som blir över.
– En dag stöter Ester och Vincent ihop i ishallen, och romantik uppstår. Jag ville avsluta med att tipsa om den här romantiska feelgood-boken som ett alternativ till all skräck, avslutar Victoria Öhberg.
Humoristiska bokserier
Ahlvar Ekelund, 14 år, är en av dem som brukar se höstlovet som ett läslov. I veckan är han praoelev på Ålandstidningen. På fritiden tillbringar han mycket tid med sina hundar, spelar dator och lyssnar på musik. Och läser, förstås.
– Min mamma är bibliotekarie så vi har bokhyllor fyllda med böcker hemma. Kanske lite för många, säger han och skrattar.
Vad läser du helst?
– Jag läser helst bokserier. Böckerna får gärna vara humoristiska, jag tycker om böcker som man skrattar åt. Min favoritbokserie är ”Hundmannen” av Dav Pilkey, den är väldigt rolig.
Vad ska du själv läsa på höstlovet?
– Jag har precis läst klart den första boken i ”Warriors”-serien som är en av bokserierna jag tipsar om. På höstlovet tänkte jag passa på att läsa den andra boken i serien.
Ahlvar Ekelund har valt ut fem böcker och bokserier att tipsa om. De riktar sig främst till barn och unga i hans egna ålder.
Ut i det vilda – Erin Hunter
Den första boken av 42 i ”Warriors”-serien.
En dag vågar sig den nyfikna huskatten Rost ut i skogen. Han dras snabbt in i en av skogens kattklaner, och det som följer är en spännande kamp.
– Det här är en bok som man vill fortsätta läsa. Den är även lite mystisk, det finns lite magi i den, säger Ahlvar Ekelund.
Pärlfiskaren – Karin Erlandsson
Den första boken av fyra i serien ”Legenden om ögonstenen”.
Miranda jobbar med att fiska pärlor precis som många andra i staden. En dag ger hon sig ut på jakt efter ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan. Hon saknar en arm sedan en haj tog den en dag när hon var nere i djupet och dök. Men hon vet att ögonstenen kan bli hennes.
– Jag vill tipsa om den här eftersom det är en bra bok av en åländsk författare. Karin Erlandsson har även mycket annat som är bra.
Dagbok för alla mina fans – Jeff Kinney
En rolig amerikansk bokserie i dagboksform om hur huvudpersonen Gregory Heffley hanterar alla pinsamma situationer i sin vardag.
– Det här är en lång serie på 13 böcker. Jag har läst hela serien tre gånger. Den är väldigt rolig, och vad jag vet väldigt populär bland barn mellan tio och 15 år.
Farbror Joakims liv – Don Rosa
Boken är Don Rosas biografi över Joakim von Ankas liv, baserad på den information om Joakim som nämnts i Carl Barks serier.
– Den här boken är bra för den som vill förstå mer varför Joakim är som han är.
Harry Potter – J. K. Rowling
Slutligen vill Ahlvar Eklund tipsa om de sju Harry Potter-böckerna, för den som ännu inte läst dem.
– Det är ju en serie som många tycker om. Den kan man läsa på höstlovet tycker jag, om man inte gjort det än, avslutar han.